TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi: Haydarpaşa Garı Hakkında Suç Duyurusu

Haydarpaşa Garı'nda gerçekleşen yangınla ilintili olarak 06 Aralık 2010 Pazartesi günü, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Konu ile ilgili metin şöyle:

HAYDARPAŞA GARI HK. SUÇ DUYURUSU - 6 ARALIK 2010

KADIKÖY CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

06.12.2010

İHBARDA BULUNAN: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi

VEKİLİ: Av. Ş. Can ATALAY
Kemankeş Caddesi No: 31
Karaköy İstanbul
Telefon: 0-212-2514900

KONU

28.11.2010 tarihinde Tarihi Haydarpaşa Garı’nda meydana gelen yangına neden olan, yangının meydana gelmemesi için gerekli önlemleri almayan; yangına geç ve eksik müdahale edilmesi ile hasarın daha da artmasına neden olan kamu görevlisi olan ve olmayan tüm kişiler ile ilgili suç ihbarıdır.

AÇIKLAMALAR

1. Müvekkil Oda, Anayasa’nın 135 inci maddesi ve 5235 Sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ana Yönetmelik hükümleri uyarınca mesleki faaliyetleri kolaylaştırmak, mesleğin genel yararlara uygun gelişmesini sağlamak, kamunun ve ülkenin çıkarlarının korunmasında gerekli gördüğü tüm girişim ve etkinliklerde bulunmanın yanı sıra meslek kurallarına aykırı olan, şehircilik ilkelerine kamu yararına ve hukuka aykırı idari işlemlerin hukuka uygunluk yönünden de denetlenmesini sağlamak için davalar açmakta ve zorunlu durumlarda da suç duyurularında bulunmaktadır.

2. Müvekkil Oda, Tarihi Haydarpaşa Garı’nın hukuka aykırı idari işlemlerle kamu yararına olmayan ve hukuka aykırı idari işlemlerin iptali istemi ile de davalar açmıştır.

3. Müvekkil Oda, Koruma Kurulu kararı bulunmadan Tarihi Haydarpaşa Garı’nda “tadilat” yapılması ile ilgili de suç duyurularında bulunmuş ve gerekli önlemler alınmadan yapılan bu tür faaliyetlerin geri dönülemez zararlara neden olacağını da bu bağlamda vurgulamıştır.

4. Anılan suç duyurusu sonucunda açılan kamu davası halen Kadıköy 7. Asliye Ceza
Mahkemesi’nin 2010/6 Esas sayılı dosyası kapsamında derdesttir.

5. Savcılığınızın soruşturmayı sürdürürken de saptadığı (ya da saptayacağı) üzere yangın Tarihi Haydarpaşa Garı’nda insanların en az bulunduğu bir zaman diliminde, bir Pazar günü öğle saatlerinde başlamıştır.

6. Yangın henüz sürerken olay yerinde konuşulan tanıklar yangının saat 14:00 sularında başladığını, öncelikle belli belirsiz bir dumanın görüldüğünü ancak uzun bir süre müdahale edilmemesi üzerine yangının büyüdüğünü ve kontrol edilemez bir hale geldiğini beyan etmektedirler.

7. Savcılığınız sürdürmekte olduğu soruşturmanın gereği gibi yapılabilmesi açısından aşağıda dikkatinize sunduğumuz soruların yanıtlarının araştırılması ve bulunması zorunluluk haline gelmiştir.

8. Tarihi Haydarpaşa Garı ve bağlantılı kentsel alanlar ile ilgili uzun süredir kamu yararına ve hukuka aykırı “projeler”in olduğu da göz önünde bulundurulduğunda, tarafınızdan sürdürülen “Tarihi Haydarpaşa Garı Yangını” soruşturmasının tüm olasılıkları da göz önünde bulundurularak, yangının kasıtlı bir eylem sonucu meydana gelmiş olması da dahil olmak üzere; görevi ihmal, görevi kötüye kullanma ve 2863 Sayılı Yasa’nın 65 inci maddesi bağlamında soruşturma yapılmasını dileriz.

Saygılarımızla
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi
Vekili Av. Ş. Can Atalay