TMMOB Mimarlar Odası'ndan 8 Mart Açıklaması



TMMOB Mimarlar Odası'nın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü açıklaması:

"Bugün Türkiye’de kadınların, tüm baskılara rağmen, “her yerde” olduklarını vurgulayarak meydanlarda ve sokaklarda seslerini duyurması, değişimin başat aktörü olmaları umut verici. Kadınların mücadelesi çoğalıyor ve büyüyor! Kadınlar, salgın nedeniyle kapanılan evlerde artan şiddete, merdiven altı çalıştırmalara, her alanda artan ayrımcılığa karşı yılmadan, vazgeçmeden haklarını talep ediyor. Güçlü bir toplumsal hareket olarak “Türkiye Kadın Hareketi” demokrasiyi yeniden tanımlıyor, patriarkal düzene barışçıl ve şiddetsiz karşı çıkıyor. TMMOB Mimarlar Odası, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu ile kadınların ve ayrımcılığa uğrayan tüm bireylerin yanında yer alarak bu haklı mücadeleyi sürdürüyor.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Yüzyıllardır süregiden sorunlara ek olarak yakın dönemde yaşanan salgın tüm dünyada olduğu gibi hayatımızda da eşitsizlikleri derinleştirdi. İşsiz kadınların sayısı önceki yıllara oranla %168 arttı. Kadınların iş hayatında yoğun şekilde yaşadığı cinsiyete dayalı sosyal ve ekonomik ayırımcılık, iş yerlerinde sosyal güvencesiz çalışmaya zorlanması kabul edilemez sorunlar olarak önümüzde duruyor. Kadın meslektaşlarımızın ötekileştirilmesi, ortak işlerde kadın meslektaşlarımızın adeta görünmez hale getirilmesini kınıyor, bu alandaki mücadelemizi büyütmek için tüm bileşenleri birlikteliğe davet ediyoruz.

Mimarlar Odası olarak İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını istiyor, şiddetle mücadele eden kadınların acil olarak mekânsal ve yaşamsal ihtiyaçlarının karşılanmasını talep ediyoruz! “Eşit kent, eşit toplum” hedefiyle, TMMOB Mimarlar Odası olarak biz de bu ortak mücadelenin bir parçası olduğumuzu ilan ediyoruz! Kent suçlarıyla mücadelenin toplumsal cinsiyet eşitsizliği dikkate alınmadan eksik kalacağını düşünüyor, tüm alanlarda kolektif eşitlik mücadelemizi başlatıyoruz! Her yerde, hep birlikteyiz!"