TMMOB'dan İBB'ye Kurbağalı Dere Soruları



"Kurbağalıdere ıslah çalışmaları kapsamında çalışma yapan 34 AJ 4681 plakalı hafriyat kamyonu 13.05.2016 tarihinde Yoğurtçu Parkı’nın içerisindeki yaya yolunda yürüyüş yapan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencisi 23 yaşındaki Şule İdil Dere’ye çarparak ölümüne sebep olmuştur.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Kadıköy, Kurbağalıdere Eski DMO-Kalamış Arası Islah Çalışması İnşaatı yapım işi ihalesi 14.11.2012 tarihinde yapılmış ÖZKA İnşaat Anonim Şirketi, AKM Yapı Taahhüt San. ve Tic.Ltd. Şti. tarafından 49958.607,50 TRY bedelle iş alınmış olup işin süresi 400 gün olarak belirlenerek bitiş tarihi 20.12.2013 olarak kamuoyuna duyurulmuştur.

Konu ile ilgili olarak;

1. Islah çalışması 2016 yılı ortalarına gelinmiş olmasına rağmen hala bitirilmemiştir. Bunun gerekçeleri nelerdir?

2. Şule İdil’in öldürüldüğü alanda halen çalışmaya ilişkin herhangi bir uyarıcı levha, trafik işareti vb. bulunmamaktadır. Gerekli tedbirlerin alınması için kaç kişinin hayatını kaybetmesi gerekmektedir?

3. Islah çalışmaları sırasında işler halde bulunan Hasanpaşa, Fikirtepe ve Moda kolektörleri kırıldığından dolayı, atık sular Kurbağalıdere’ye verilerek Kurbağalıdere açık kanalizasyona dönüştürülmüştür. Halk sağlığı açısından ciddi tehdit oluşturan bu durum için İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri herhangi bir önlem almakta mıdır?

4. 2015 yılında Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından yapılan analiz sonuçlarına göre Moda, Caddebostan ve Fenerbahçe sahillerinde kolibasili (çevresel sularda varlığı dışkı kirlenmesinin bir belirtisi olan bakteri türü) oranı sınır değerlerin çok üzerinde çıkmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından bu alanlarda düzenli analizler yapılıp, halk uyarılmakta mıdır?

5. 2015 yılında Kurbağalıdere’den çıkarılan balçığın Sivriada ve Yassıada civarına döküldüğü belirlenmiştir. Bu durum Marmara Denizini de kirletmekte ve ileride çözümü zorlaştıracak problemlere kapı açmaktadır. Islah çalışması devam eden Kurbağalıdere’nin balçığı hafriyat kamyonlarıyla nereye gönderilmektedir?"