TMMOB'de Yönetim de, Kadın Temsili de Aynı



Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Ankara'da yapılan genel kurulla yöneticilerini seçti. Halen yönetimde olan "Devrimci, Demokrat, Yurtsever, İlerici Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları" listesinin tamamı kabul gördü. Yönetim seçimlerinde kota uygulamayan TMMOB'de Yönetim Kurulu'na 20 erkek ve üç kadın seçildi. 15 gün içinde yapılacak görev dağılımının ardından Mehmet Soğancı'nın art arda dördüncü kez TMMOB başkanı olması bekleniyor.

Yüksek Onur Kurulu ve Denetleme Kurulu'nun 10 üyesinin tamamı erkek. Kurul üyelerinin listesine ulaşmak için tıklayın.

2008'deki seçimde Yönetim Kurulu'na 21 erkek ve 1 kadın girmişti. TMMOB iki yıl önceki genel kurulda "pozitif ayrımclığı destekleme" kararı almıştı. Kadın mühendis, mimar ve şehir plancıları ocakta ilk kez düzenledikleri kadın kurultayında yüzde 35 kota talep etmişti

Demokratikleşme ve emek mücadelesi

Genel Kurul sonuç bildirgesinde iktidarın meslek örgütlerine yönelik baskıları eleştirildi; yabancı mühendis çalıştırmaya imkan verecek düzenlemenin de aralarında olduğu adımlarla iktidarın TMMOB'yi "işlevsizleştirmeye" çalıştığı vurgulandı. Bildirgede özelleştirmelerin durdurulması, kamu kurumlarının güçlendirilmesi, ulusal, bölgesel ve kentsel düzeyde planlı bir ekonomiye geçilmesi talep edildi.

Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik verilmesi, nükleer santral çalışmalarının sonlanması da talepler arasında.

Ayrıca, Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) kaldırılması, eğitimin parasız hale gelmesi, öğrencilerin ucuz işgücü olarak kullanılmasının engellenmesi talepleri yinelendi. Kadına yönelik ayrımcılığın kaldırılması, demokratikleşme, terör suçlarıyla yargılanan çocukların durumu da bildirgede yer buldu.

Soğancı: Toplumsal muhalefetin odağında olacağız

Soğancı, genel kurulun açış konuşmasında TMMOB'nin önümüzdeki dönemde de meslek ve meslektaş sorunlarının halkın sorunlarından ayrı tutulmayacağını bilerek çalışmalarını yürüteceğini belirtti.

"Özgür ve demokratik bir Türkiye özlemiyle emekten ve halktan yana mücadelesini" sürdüreceğini; barıştan, dostluktan, dayanışmadan ve bir arada yaşamdan yana etkinliklerin içerisinde yer alacağını ve toplumsal muhalefetin odağında, "onurlu yürüyüşüne ve dik duruşuna" devam edeceğini söyledi.

Genel kurulda Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) başkanı Süleyman Çelebi, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) başkanı Sami Evren, Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) başkan yardımcısı Hüseyin Taka, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) başkanı Alper Taş, Emek Partisi (EMEP) başkanı Levet Tüzel, Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) başkan yardımcısı Celal Yıldız, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Bitlis milletvekili Nezir Karabaş, Türkiye Komünist Partisi (TKP) başkanı Erkan Baş da üyelere seslendi.