TMMOB’tan 13 Başlıklı 7 Haziran Bildirgesi



Ege'de Son Söz'den Onur Deniz'in haberine göre, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, 7 Haziran seçimlerine sayılı günler kala seçim bildirgesini açıkladı.

TMMOB İzmir Mimarlar Odası’nda düzenlenen toplantıda  seçimler için, “Eşit, Özgür, Demokratik Bir Türkiye için” sloganı ile seçim bildirisi açıklandı. Bildiride İzmir ve Türkiye ile ilgili konular 13 başlıkta açıklandı.

Adaletsiz seçim

TMMOB adına açıklama yapan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Melih Yalçın, sözlerine “İnsanca bir yaşam ve yaşanabilir bir Türkiye için taleplerimiz” ifadesi ile başladı. 7 Haziran seçimlerini Türkiye için önemli bir dönem noktası olduğunu söyleyen Yalçın, “Seçim sath-ı mailinde ilerlerken, ülkemizin gündeminde yıllardan beri var olan birçok sorun çözüm beklemekte, bunların başında demokrasi, istihdam, sağlık, eğitim, çevre, enerji, tarım, gıda, hayvancılık, ormancılık, madencilik, hukuk, çalışma yaşamı sorunları yer almaktadır. Öncelikle hatırlatmak isteriz ki, bir seçime daha, 12 Eylül hukuksuzluğunun önemli örneklerinden olan adaletsiz seçim sistemi ve yüzde 10 seçim barajının gölgesinde girmekteyiz. Bu koşullarda, yaklaşık 4 hafta sonra gerçekleşecek olan milletvekili seçimlerini bir demokrasi şöleni olarak tanımlamamız ne yazık ki mümkün değildir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı noterden farksız çalışmaktadır

Türkiye’deki mevcut işsizlik ve yoksulluk sorununa dikkat çeken Yalçın, “Ekonomi alanında her bir düzenleme, sermayenin maksimum kâr hedefine paralel yapılmış, bunlar doğanın, kültürel varlıkların ve ülke kaynaklarının talanının yolunu daha pürüzsüz hale getirmiştir. 2011 yılından bugüne, siyasi iktidarın, yasama-yürütme-yargı süreçlerini fiilen işlevsiz kılarak tüm gücü elinde toplama çabaları doğrultusunda çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Yargıda kadrolaşma doruk noktaya ulaşırken, meclisteki sayısal üstünlüğünden güç alan hükümet, yasama ve yürütme alanlarında “ben yaptım, oldu” mantığı ile hiçbir görüş ve öneriyi dikkate almadan tüm alanlarda geniş çaplı yapısal değişimleri hayata geçirmiştir. Bu süreçte cumhurbaşkanlığı makamı da bir noterden farksız biçimde çalışmıştır” şeklinde konuştu.

8 Haziran'a umutla uyanmak istiyoruz

Bildiriyi TBMM’de İzmir’i temsil edecek tüm vekil adaylarına iletmek için hazırladıklarını ifade eden Yalçın, “Seçim bildirgemizde yer alan görüş ve önerilerimize paralel olarak; başta mühendis, mimar, şehir plancısı meslektaşlarımız olmak üzere, tüm yurttaşlarımızı, emekten, eşitlikten, toplumsal barıştan, özgürlükten, demokrasiden, kısacası insanca bir yaşam ve yaşanabilir bir Türkiye’den yana programlara sahip partilere ve adaylara oy vermeye davet ediyor, 8 Haziran 2015 sabahına ülkemizin geleceğine daha umutla bakar bir şekilde uyanmayı diliyoruz” dedi.

AKP hariç diğer partilerde var

Öte yandan açıklama sonrası soruları yanıtlayan Yalçın, bildiriyi tüm siyasi  partilere göndereceklerini söyledi. Seçim bildirilerinde yazılan kriterleri uygulayacak mevcut bir siyasi partinin olup olmadığı sorusuna ise Yalçın, “Bu seçimlerde diğer seçimlere göre farklı bir süreç yaşanıyor. Şu ana kadar seçim beyannamelerini incelediğimiz partiler arasında AKP hariç diğer partilerin çalışmaları içerisinde bunlar var. Eskiden seçimlerde adaylar ön planda olurdu, şimdi ise partiler beyannameleri ile ön plana çıkıyor” diye konuştu.

Bildirgede neler var?

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu açıkladığı seçim bildirisinde İzmir ve Türkiye için görüş ve önerileri 13 başlıkta toplandı. Bildiriyi okumak isteyenler TMMOB İzmir’in internet sitesi üzerinden kitapçığa ulaşabilecekler.

Bildirideki başlıklar ise şöyle: “Demokrasinin Temel İlkeleri ve Eşitlikçi, Özgürlükçü ve Demokratik bir Anayasa Talebi, Kamu Yönetimi, Çalışma Yaşamı, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Tarım ve Hayvancılık, Ormancılık, Gıda, Enerji, Ekonomi ve Kalkınma, Madencilik, Eğitim, Kentleşme Yerel Yönetim, Çevre.”

Reklam Goruntulenme Bolumu