TMMOB'un 42. Olağan Genel Kurulu Başladı

Foto: Erdal Çelikel (AA)

3 Haziran Pazar günü sona ercek olan TMMOB 42. Olağan Genel Kurulu, Ankara'da başladı. Kocatepe Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Genel Kurul'da konuşan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, memurlara yapılan maaş zammını eleştirdi.
 Kamu emekçilerine üç kuruşluk zammın reva görüldüğünü savunan Soğancı, ''Ardından da 'daha fazla verirsek Yunanistan oluruz' diye dillerinin altındaki baklayı çıkardılar'' dedi. Yeni anayasa çalışmalarına da değinen Soğancı, anayasayı parasız eğitim ve sağlık hakkı için mücadele edenler, emeklerine direnerek sahip çıkanlar ve TMMOB üyelerinin yazacağını sözlerine ekledi.
   
TMMOB delegeleri, Olgunlar Sokak'ta basın açıklaması yaptı
   
Genel Kurul'un açılışından sonra delegeler, Olgunlar Sokak'ta basın açıklaması yaptı. Kocatepe Kültür Merkezi'nden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na doğru yürüyüşe geçen TMMOB delegeleri, Olgunlar Sokak'ın sonunda polis barikatıyla karşılaştı. Grubun, bakanlığa yürüme isteklerine olumsuz yanıt verilmesi üzerine delegeler, basın açıklamasının Olgunlar Sokak'ta yapılmasını kararlaştırdı.
    
Genel Kurulun Divan Başkanı Kaya Güvenç, burada yaptığı açıklamada, TMMOB ve bağlı odaların asli görevlerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devredilmek istendiğini savundu. Örgütün yetkilerini kısıtlamaya, meslek alanlarını yeniden yapılandırmaya yönelik düzenlemeleri kabul etmeyeceklerini ifade eden Güvenç, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bürokratlarına şöyle seslendi:
    
''Ülkemizin kamusal, toplumsal yaşamını ve düzenini kaosa sürüklemeyin. Bilimin, tekniğin mühendis, mimar, şehir plancılığı disiplinlerinin gereklerine aykırı mevzuat düzenlemeleri yapmayın. 100 binlerce mühendis, mimar ve şehir plancısı her zaman sizi izleyecek ve gerekli puanlamayı tarih önünde yapacak.''
    
Delegeler, basın açıklamasının ardından Genel Kurul'un yapıldığı Kocatepe Kültür Merkezi'ne döndü. Yürüyüşe, KESK Başkanı Lami Özgen ile DİSK Genel Başkanı Erol Ekici de katıldı.