TMSF, Ağrı’daki Altın Madeninin Temelini Attı



Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetimindeki Koza Altın, Ağrı’nın Diyadin İlçesi’ne bağlı Mollakara Köyü’ndeki 20 ton altın, 3,5 ton gümüş rezervin ekonomiye kazandırılması için yatırıma başladı. İşleme tesisinin de yer alacağı Mollakara’da ilk altın dökümünün 2022 yılının son çeyreğinde gerçekleşmesi hedefleniyor. Madenin geliştirilmesi ve işleme tesisi için toplam 160 milyon dolar yatırım yapılacak. 

Gerçekleştirilen temel atma törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ağrı Valisi Dr. Osman Varol, TBMM Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, Koza Altın Genel Müdürü İsmet Demir ve çok sayıda davetli katıldı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Hedef yıllık 100 ton altın üretimi
Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye’nin artık kendi teknolojisi, kendi enerjisi, kendi insan kaynağı ile bu tip yatırımları gerçekleştirebildiğini vurguladı. Yeraltı zenginliklerini değerlendiremeyen ülkelerin sanayilerinin dışa bağımlı hale geleceğine dikkat çeken Bakan Dönmez, “Bizim tek gayemiz sanayimizin ihtiyaçlarını kendi kaynaklarımızdan karşılamaktır. Geçen yıl Türkiye’de 42 ton altın ürettik. Son 20 yılda toplam üretilen altın miktarı 382 ton. Bunun 76 tonluk kısmı doğrudan ya da dolaylı olarak devlete geldi. Bu yıl 45 ton altın üretim hedefimiz var. 5 yıl içinde ise hedefimiz yıllık 100 ton altın üretmek.” dedi.

Rezervin piyasa değeri yaklaşık 1.5 milyar dolar
Temel atma töreninde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Mollakara’da uzun arama çalışmaları sonunda piyasa değeri 1.2 milyar dolar olan 20 ton altın ile piyasa değeri 2.8 milyon dolar olan 3.5 ton gümüş rezervi tespit edildiğini açıkladı. Bulunan rezervin 0.92’lik tenör değeri ile Türkiye’deki benzer madenlere kıyasla çok daha zengin bir içeriğe sahip olduğunu anlatan Bakan Varank, şöyle devam etti: “Yaklaşık 160 milyon dolarlık bir yatırımla bu rezervin çevreye duyarlı bir şekilde ekonomiye kazandırılmasını sağlayacağız. 2022 yılı son çeyreğinde ilk altın dökümünü yapmak istediğimiz bu tesis, işletme döneminde doğrudan 500 insanımıza ekmek kapısı olacak. Hesaplamalara göre ilk etapta 6 yıllık ömrü olan bu madende bir yandan da arama çalışmaları hala devam ediyor. Rezerv olarak daha büyük bir potansiyel söz konusu. Bulunacak yeni rezervlerle işletme ömrünün 15-20 yıla ulaşmasını bekliyoruz. Proje çerçevesinde kurulacak ileri teknolojili sensörler vasıtasıyla, toz, gürültü, patlatma ve havada gaz ölçümleri düzenli olarak yapılacak. Bu tesiste altın üretimi konusunda kullanılacak en modern yöntemler sayesinde hem rezerv verimli şekilde değerlendirilecek hem de çevresel etkiler minimuma indirilecek. Şirketin Kayseri, İzmir, Gümüşhane ve Eskişehir’deki madencilik yatırımları için toplam 8 teşvik belgesi düzenledik. Başvuru gelmesi halinde burası için de teşvik belgesi düzenlenecek.”

Reklam Goruntulenme Bolumu

125 sondaj noktası
TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, törendeki konuşmasında, Binlerce yıldır toprağın altında yatan zenginliklerin öncelikle Ağrı halkına sonra da bütün vatandaşlara refah sağlayacağını vurgulayarak, “Bugün temelini atacağımız tesisimizde, yaklaşık 160 milyon dolarlık yatırımla ilk altın-gümüş dökümünü 2022’nin son çeyreğinde gerçekleştirme arzusundayız. 500 kişinin istihdam edileceği maden sahamızdan, dolaylı etkiyle bölgemizdeki 2300 kişi de ayrıca fayda sağlayacaktır. 700 metrekarelik alanda yükselecek idari binalarımızla işletmeye alacağımız tesisimizde, Kayseri Himmetdede tesisimizde olduğu gibi yığın liçi metoduyla üretim yapacağız. Tesisimizi kuracağımız ruhsat alanımızda bulunan 125 sondaj noktası ile birlikte Ağrı ve Van’daki 16 ruhsat alanında 210 nokta için de mera izinlerinin gelmesiyle arama çalışmalarına vakit kaybetmeden başlayacağız. İnşallah diğer sahalardan da olumlu sonuçlar elde ederek tesisimizin işletme ömrünün en az 15-20 yıla kadar çıkarılmasını hedefliyoruz.” dedi.