Tokat’ta Kentsel Dönüşüm Kıyıma Dönüştü!

Tokat’ın en eski yerleşim alanlarından, kentin tarihi dokusu ile iç içe olan Erenler Mahallesi, kentsel dönüşüm kıyımı ile karşı karşıya kaldı. Kentsel Dönüşüm Projesi kentin en zengin tarihi dokusunun yer aldığı Erenler Mahallesi’ni beton bloklarla kaplayarak görüntü tahribatına yol açacak.

Tokat Belediyesi’nin nisan ayında hayata geçirmeyi hedeflediği Kentsel Dönüşüm Projesi’nde, organize sanayi bölgesi ile kent merkezinin birleştiği bir tepede yer alan Erenler Mahallesi pilot bölge ilan edildi. Erenler Mahallesi, cumhuriyet dönemi ve öncesi kent ekonomisini yönlendiren tarihi hanların, loncaların kıyısında kurulu bir bölge. Daha çok dar gelirli yurttaşların tercih ettiği, şehir yerlilerinin ağırlıklı ikamet alanı. Mahalleyi ikiye ayıran Ereler Caddesi’nin, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında yıkılacak kısımlarının tapulu, diğer kısmının kamu arazisi olması ise rant yatırımında dikkati çeken bir başka konu. Konuyla ilgili görüştüğümüz çevre sakinleri, Kentsel Dönüşüm Projesi’yle ilgili düşüncelerini belirttiler.

Mal sahibiyken borçlu olacağız
Oğlu ile yan yana oturduklarını belirten Zekeriya Ergün, oğlunun evine 12, kendi evine de 20 bin YTL teklif edildiğini söyledi. Toplamda 130 metrekarenin bir daireye denk geldiğini ifade eden Ergün, önerilen fiyatın bir daire bile etmediğini kaydetti. İki evde toplam 12 kişi yaşadıklarını anlatan Ergün, “30 bin liraya bir daire alınır mı? Şimdi benim evimi yıkacaklar, beni açıkta bırakacaklar, üstüne bir de borçla ev satacaklar” şeklinde konuştu. “İnşaatın ne zaman biteceği belli değil. Ailelerin mağduriyetinin giderilip giderilmeyeceği de aşikar değil. Yapacaklarını iddia ettikleri kira yardımı ile Tokat’ta ev bulmak imkansız” diyen 40 yaşındaki Fikret Gürdiş de 150 metrekarelik evine belediyenin 42 bin lira önerdiğini söyledi.170 metrekarelik evine belediyenin 52 bin lira değer biçtiğini belirten 54 yaşındaki İhsan Nalbant ise “Sadece evlerimizi yıkmıyorlar. Bir de üzerine bizi borçlandırıyorlar” şeklinde konuştu. 70 yaşındaki memur emeklisi Mehmet Aslan Okatan da 38 metrekarelik bir evinin olduğunu ve belediyenin kendisine sadece 6 bin lira teklif ettiğini söyledi.

Vergi alırlarken gecekondu değildik!
Belediyenin, evleri gecekondu olduğu için bir teklif vermediğini söyleyen 45 yaşındaki Dündü Civelek, “Belediye evlerimize elektrik su verirken, çöp vergisi alırken kondu değildi de şimdi mi kondu oldu?” şeklinde konuştu. Eşinin vefat ettiğini belirten Civelek, hiçbir sosyal güvencesinin olmadığını ve oğlunun askerde olduğunu ifada ederek, “Beni kapıya koyarlarsa ben bu adaletten şüphe ederim” dedi.

Muhtar fikrimizi bile sormadı
Muhtara çok öfkeli olduklarını belirten mahalle halkı, muhtarın bugüne kadar kendileriyle hiç görüşmediğini ve fikirlerinin alınmadığını söyledi. Mahalleli, “Kendisi burada oturmadığı için projeden kimsenin haberi yok” dedi. Belediyenin kimseye mağdur etmeyeceğini söyleyen Mahalle Muhtarı Sadi Bingöl ise projenin kentin sosyal dokusunu bozmayacağı görüşünde. Kendisinin de konut edinmeden faydalanmak istediğini belirten muhtar, “Benim orada tapum yok ama olan vatandaş bana hakkını 15 bin liraya satsın. Ben almaya hazırım” dedi. Projenin, uygulanacağı alanda yaşayan insanların yaşam standardını da yükselteceği görüşünde olan Tokat Mimarlar Odası Başkanı Necati Yakar ise “Dileğimiz, mahalle sakinleri mağdur edilmeden, bu sürecin sancısız bir şekilde mahallenin talepleri dikkate alınarak atlatılması” dedi.

En önemli projemiz
Belediye olarak önemli projelerden birinin Tokat’ta ‘Kentsel Dönüşüm’ü uygulamak olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Doç. Dr. Adnan Çiçek, “Şehrimizde birçok mahallemiz, özellikle eski yerleşim yerleri gecekondu bölgeleri oluşmakta. Konu üzerinde yaklaşık iki yıldır ciddi çalışmalar yaptık. Bu çalışmalar büyük oranda sonuçlandı” şeklinde konuştu. Çiçek, orada oturan vatandaşların da mağdur olmaması için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini iddia ederek, “Razı olmayacağınız hiçbir şeyin altına imza atmayacağım” şeklinde halka söz verdiğini söyledi.