''TOKİ 2011 Konut Kurultayı'', 4-5 Mart'ta İstanbul'da



Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın (TOKİ) düzenlediği ''2011 Konut Kurultayı'', 4-5 Mart tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilecek. TOKİ'den yapılan açıklamaya göre, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenecek 2011 Konut Kurultayı'na Amerika, Meksika, Kore, Japonya, Kudüs gibi dünyanın önemli ülkelerinde kentsel dönüşümlere imza atan yerli ve yabancı mimarlık, mühendislik, şehircilik, jeoloji, çevre ve inşaat uzmanları bir araya gelecek.
    
Özellikle deprem dönüşümünün tüm yönleriyle ele alacağı kurultayda, Türkiye'de doğal afetlerin, özellikle depremin tehdit etmediği, insanların endişesiz bir yaşam sürdürecekleri, ekosisteme uygun ve sürdürülebilir büyümeye katkı sağlayan, geleceğin dünyasını kucaklayan konutlara nasıl ulaşılacağı konuları tartışılacak.
    
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, açıklamada yer verilen değerlendirmesinde, kentlerde ruhsatsız konut alanları ve gecekondu oluşumunun çok ciddi boyutlara vardığını, sadece İstanbul'da bu oranın toplam yapı stokunun yüzde 50'sini aştığını belirterek, şunları belirtti:
    
''Deprem kuşağında olan ülkemizde, şehirlerimizi, salaş ve plan dışı kaçak yapılardan kurtarmak hepimizin en önemli görevi olmalı. Bugün 7 şiddetinde bir deprem binlerce insanımızın hayatını tehlikeye atar. Mali açıdan da 90 milyar liralık fatura çıkarır. Devlet, hükümet, yerel yönetimler, dernekler, akademisyenler ve iş dünyası birleşerek deprem dönüşümünü gerçekleştirmelidir. Bu dönüşümü başlatmak için dünyanın önde gelen kentsel dönüşüm uzmanlarını Türkiye'deki uzmanlarla bir araya getireceğiz. Konut Kurultayı'nda tüm aktörler kentsel dönüşümü özellikle de doğal afetlerden ve depremden korunmak için gerekli olan modelleri tartışacak. Biz de TOKİ olarak deprem dönüşümünü deprem haritasına göre en riskli bölge ve şehirlerimizde başlatacağız.''
    
Açıklamada verilen bilgiye göre, Türkiye'de toplam 249 farklı noktada, 188 bin 261 konutluk gecekondu dönüşümü gerçekleştiren ve ''81 ilde 500.000 konut'' hedefine ulaşan TOKİ, 111 bölgede 57 bin 459 konutluk uygulama başlattı ve bunlardan 30 bin 745'ini tamamladı. Bu çalışmaların toplam maliyeti ise 4 milyar liraya ulaştı.