TOKİ Çengelköy’e de El Attı!



Birgün Gazetesi'nden Olgu Kundakçı'nın haberine göre, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Çengelköy’de Boğaziçi geri görünüm ve etkilenme bölgesinde yer alan 8 milyon TL değerinde yaklaşık 9 dönümlük bir arazinin TOKİ’ye devredilmesi için belediye meclisinden yetki istedi. 5 Ağustos’ta belediye meclisi, meclis tatildeyken olağanüstü toplandı. Mülkiyeti Üsküdar Belediyesi’ne ait olan Çengelköy Mahallesi 1159 ada 48 ve 49 parsellerde yer alan taşınmazların TOKİ’ye devrine gerekçe olarak “Üsküdar sınırları dahilindeki donatı alanları, yol, park ve benzeri yerlerde bulunan taşınmazlarla ilgili sorunların” çözümünün amaçlandığı belirtildi. “Kentsel dönüşüm gerekçesiyle belediyeye ait bir arazinin TOKİ’ye yok pahasına devredildiğini” belirten CHP Üsküdar Belediye Meclisi Grubu ise ret oyu kullandı. 

‘Yargıya başvuracağız’

Üsküdar Belediyesi önünde dün basın açıklaması yapan CHP grubu adına konuşan CHP Grup Başkanvekili Çetin Karadağ,  “Olağanüstü meclis toplantısına girmeden önce Üsküdar Belediye Başkanı, grup odamıza gelerek, Üsküdar’ın imar sorununu çözeceklerini belirtti. Bizden bu konuda kendisine yardımcı olmamızı istedi. Yapılan 10 dakikalık sinevizyon gösterisinde Nato Yolu üzerinde kamuya ait bir arsanın kentsel dönüşüm bahanesiyle TOKİ’ye peşkeş çekilmesi için Belediye Başkanı’na yetki istendiğini gördük. TOKİ ile hangi koşullarda nasıl bir protokol taslağı imzalandığını sorduğumuzda bize verilen yanıt, bize güvenmiyor musunuz, oldu. Kamunun arsasının pazarlanması kentsel dönüşüm olamaz. Belediyenin mülkü olan, Üsküdar halkına ait arsalar TOKİ’ye yok pahasına devredilmek isteniyor. Yargıya başvuracağız” dedi. Karadağ, meclis tatildeyken TOKİ’ye bir arsanın devri için alelacele toplanılmasının düşündürücü olduğunu belirtti. Basın açıklamasına  CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da destek verdi.

Ne olmuştu?

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, TOKİ’ye devredilmek istenen arazi için “TOKİ ile anlaştık. Nato Yolu üzerindeki Üsküdar Belediyesi’ne ait yerlerin yıkımıyla kentsel dönüşümü başlatmış olacağız. Kentsel dönüşüm ile birlikte imar da artırılacak” demişti.