TOKİ Elini Ağaçlarımızdan Çek!



Atakent Halkalı Toplu Konutları 1. Etap ESKA Bloklarındaki yeşil alanlar TOKİ tarafından hızla konuta çevriliyor. Site yakınındaki polis lojmanları yıkılarak Avrupa Konutlarına verildi. Bununla da yetinmeyen TOKİ şimdi gözünü ESKA Blokları önündeki yeşil alana dikti. Bu alanda bulunan ve 20 yıl önce site sakinleri tarafından dikilen 633 ağaç da TOKİ’den nasibini alıyor. Yeşil alanlarına sahip çıkan Atakent sakinleri dün site içinde yaptıkları bir dizi etkinlikle TOKİ’ye seslerini duyurmaya çalıştı.

Atakent'in kaderi TOKİ’nin iki dudağı arasında

“Yaşama kök saldık bırakmayız”, “Çiçeklerim açıldı meyvelerimde yakında”, “Kararlıyız parklarımızı kurtaracağız” yazılı dövizlerle kadınlı, çocuklu her yaştan site sakininin yer aldığı etkinlikte sık sık “Parklar bizimdir vermeyeceğiz” ve TOKİ elini Atakent’ten çek” sloganları atıldı. Doğan Başak’ın keman dinletisiyle başlayan etkinliğe, Prof. Dr. Orhan Kural ve TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Bakırköy Temsilciliği de destek verdi.

Atakent Sivil Toplum Girişimi adına açıklama yapan Hacer Karanlık, 20 yıldır dikip bakımını yaptıkları ağaçların yok edilerek yerlerine 18 katlı evler yapılmak istendiğini söyledi. Atakent’in kaderinin TOKİ’nin iki dudağı arasına terk edildiğini kaydeden Karanlık, konuştukları bütün yetkililerin kendilerine haklı olduklarını söylediğini ifade etti. “Halbuki bizler bu evleri zamanında ağaçlar ve yeşil alanlar olduğu için aldık. Şehirden uzak sakin bir yaşam tarzını seçmiştik. Şimdi ise Avrupa Konutlarının kale duvarları arkasında yeşilden uzak, ağaçlar olmadan ve nasıl nefes alacağımızı bilmeden yaşamaya mahkum edileceğiz” diyen Karanlık, devletin parkları imara açarak üzerindeki 633 ağacın kesilmesine rant için göz yumduğunu ifade etti.

TOKİ arsa arayışında

Atakent sakinlerinin eylemine destek veren TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi de yaptığı açıklama ile görüşlerini açıkladı. Mimarlar Odası adına açıklama yapan Hülya Turna, TOKİ’nin son 5 yılda özellikle büyük kentlerin merkezlerinde bulunan kıymetli alanlarında bu türden rant projeleri ürettiğini vurguladı. TOKİ’nin bu şekilde elindeki arsa stokunu tükettiğini söyleyen Turna, merkezi yerlerde yeni rant projeleri üretebilmek için arsa arayışına geçtiğine dikkat çekti. TOKİ’nin bu arayış içinde de daha önceden planlanan ve yapılaşmaya açılmış yerlerde halka ait park, yeşil alanlarını yapılaşmaya açtığını belirten Turna, “Öte yandan kentsel dönüşüm uygulamalarıyla mevcut yapılaşmış alanları da imar artışı yöntemiyle yeniden planlayarak, yapılaşmaya açmaktadır. Bu anlamda TOKİ’nin Halkalı’daki uygulaması ile karşı karşıyayız” dedi.

Prof. Dr. Orhan Kural ise yaptığı konuşmada Türkiye’nin yeşil alanlara ihtiyacı olduğunu belirtti. İstanbul’un yeşil alan olarak dünyanın en kötü şehri olduğunu söyleyen Kural, Türkiye’de yeşil alanların mezarlıklar, askeri alanlar olduğunu vurguladı. Kural daha sonra hazırlanan tabuta kedisi ile beraber girerek yeşil alanların yok edilmesine karşı çıktı.