TOKİ Erciş’te Doğayı Katlediyor mu?



23 Ekim 2011 tarihinde Erciş ilçesinde meydana gelen depreminin ardından evleri yıkılan yurttaşlar için konut yapılırken, Erciş'te ekili binlerce ağaç katledilmeye çalışıldığı ileri sürülüyor. Köyün sınırları içinde bulunan ve inşaat yapımı için elverişli olduğu belirtilen alanı bırakıp binlerce meyve ağacının bulunduğu alanda TOKİ’nin konut yapması, köylülerin tepkisine neden oldu. Köylüler dedelerinden ve babalarından kendilerine kalan arazilerde büyük bir emek ile yeşil alan haline getirdikleri bahçelerini TOKİ’nin tahrip etmesine izin vermeyeceklerini ifade etti.

'Bu bir doğa katliamıdır'

Tek geçim kaynaklarının bağ ve bağcılık olduğunu belirten Resul Kahraman, "Burası yüzde 100 tarım alanıdır. Bu arazi dedelerimizden bize kaldı. Yaklaşık 300 kişi geçim kaynağını bu araziden üretilen meyveler ve tarım ürünleri ile karşılıyor. Bunu düşünmeden, bilmeden nasıl böyle bir karar alınır anlamış değiliz. TOKİ kaş yaparken göz çıkarıyor. Hem doğayı katledecekler hem de geçim kaynağımızı elimizden alacaklar. Ülkemizde tarım oranı azaldığı için çoğu köylüler buna benzer uygulamalar sonucu tarım faaliyetlerini yürütemez durumda. Ve üretim yapılamamakta, buna benzer uygulama şu anda bize yapılıyor. Bağımız, bahçemiz elimizden alınırsa üretim yapamayız. Buradan yetkililere sesleniyorum. Lütfen bu katliamı durdurun! Konut yapmayın demiyoruz, hemen yanımızda inşaat için elverişli tarım için elverişsiz alanlar var. Neden bu alanları kullanmıyorsunuz?" dedi.

'Bir ağaç bir insandır'

Anne, baba, kendisi ve çocuklarının bu arazilere emek vererek bu günlere getirdiklerini ifade eden Medine Kahraman, "Benim çocuklarım bu ağaçların ürettiği meyveler ve burada elde ettiğimiz ürünlerle yetişti. Bu ağaçların çocuklarına süt veren bir anne kadar emeği var üzerimizde. Bir ağaç bir insandır, bunu nasıl katlederler. Buna asla müsaade etmeyeceğim. Buradan bir yaprak bile koptuğunda canımdan bir parça kopmuş gibi oluyor. Cesedimi çiğnerler buradan tek ağaç kesemezler" dedi.

Yetkilerle görüştüklerini dile getiren Ali Tunal isimli yurttaş ise, verdikleri hiçbir dilekçeye cevap alamadıklarını belirterek, "Sesimizi duyuracağımız bir merci kalmadı. Çaresiz durumdayız, gelip köyümüzdeki yüz yıllık ağaçları katledecekler, yerine cansız binalar dikecekler. Vicdan sahibi olan herkesi bize yardım etmeye çağırıyorum" dedi.

Jandarmadan çekim engeli!

Belirtilen alanda görüntü almak isteyen Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabirinin görüntü almasına bölgeye gelen jandarmanın engel olması köylülerin tepkisine neden oldu.Konu ile ilgili görüşmek istediğimiz TOKİ yetkilileri ve Erciş Kaymakamlığı yetkilileri, bilgi vermekten kaçındı.