TOKİ Gelirini Değerlendirmek için Faiz Değil Kâr Payını Seçti



TOKİ'nin gelir paylaşımı esasına göre yaptırdığı konutlardan sağladığı gelirleri kamu bankaları yerine, eski adıyla özel finans kurumlarına yatırması, TBMM KİT Komisyonu'nda, 'Elde edilen kâr payı mı, faiz mi' tartışmasına yol açtı

Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) gelir paylaşımı esasına göre yaptırdığı konut satışından elde ettiği geliri kamu bankaları yerine, eski adı özel finans kurumları olan 'katılım bankalarına' yatırması, 'kâr payı mı, faiz mi' tartışmasına yol açtı.

TBMM KİT Komisyonu TOKİ'nin 2005 yılı hesaplarını görüşerek ibra etti. Görüşmeler sırasında TOKİ ile ilgili güncel bazı tartışmalar da gündeme getirildi. CHP'li Kemal Sağ, 2003 yılından bu yana TOKİ'nin parasının özel finans kurumları yerine kamu bankalarına yatırılmasını istediklerini, ama önceki yıllarda bu uygulamanın değişmediğini, uygulamaya halen devam edilip edilmediğini sordu.

Komisyon başkanı Nurettin Canikli, Sağ'a bu soruyu ne amaçla yönelttiğini sordu. Canikli'nin müdahalesi komisyonda katılım bankalarının, yatırılan tutara karşı ödediği paranın faiz olup olmadığı tartışması başlattı. Sağ, TOKİ'nin, sosyal projeleri finanse etmek için zor koşullarda kaynak ürettiğini, bu şekilde bulunan kaynakların 'kâr-zarar ortaklığı' esasına göre çalışan özel finans kurumlarına yatırılmasının, kaynakları riske atmak anlamına geldiğini vurguladı.

Bayraktar yazılı yanıtlayacak
Sağ, "Kamunun parasını neden faiz garantisi olan kamu bankalarına değil de, zarar riski bulunan özel finans kurumlarına yatırıyorsunuz" diye sorarken, AKP'li Ahmet Yeni, özel finans kurumlarının daha yüksek 'nema' verdiğini savundu. Bunun üzerine Sağ, "Daha yüksek getiriyi garantili olarak mı veriyor? Garantili olarak veriyorsa o zaman bu faiz olmuyor mu" diye sordu. Erdoğan Bayraktar ise konuyla ilgili tüm soruları yazılı olarak yanıtlayacağını belirterek, sözlü açıklama yapmaktan kaçındı.

Tören finansmanı tartışması
CHP'li Ali Rıza Bodur da geçen hafta Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla mitinge dönüştürülen TOKİ'nin Erzurum'daki konut teslim töreniyle ilgili harcamaların nereden karşılandığını sordu. TOKİ Başkanı Bayraktar, Erzurum'daki törenin tüm masraflarının valilik ve belediye tarafından karşılandığını, kendilerinden bir kuruş para çıkmadığını söyledi.

CHP'li Bodur, Ankara'da Esenboğa yolu üzerinde yürütülen kentsel dönüşüm projesinde yaşanan sorunları da gündeme taşıdı. Bayraktar, gecekondusu yıkılan hak sahibi 7 bin 500 kişi için her ay düzenli kira yardımı yaptıklarını, bunların mağduriyetlerinin söz konusu olmadığını belirtti. Proje için normalde Hazine'den kaynak aktarılması gerektiğini, ancak böyle bir kaynak gelmediğini, bu nedenle üst gelir grubuna yönelik konut üretmek zorunda kaldıklarını söyledi. TOKİ'nin kendi kaynaklarıyla projeyi yürütmeye çalıştığını belirten Bayraktar, 7 bin 500 ailenin evinin iki yılda tamamlanacağını ifade etti.

250 bin konut hedefi
Bu arada, 2007 sonu için 250 bin konut hedeflediklerini, bu hedefe nisanda ulaştıklarını kaydeden Bayraktar, bunların yüzde 81'inin, yani 208 bin 777'sinin sosyal konut olduğunu anlattı. Bayraktar, 56 bin 292 konutu geliri olmayan veya aylık hane geliri 840 YTL'nin altındaki vatandaşlara 15-20 yıl vadeyle, aylık 250 YTL'den başlayan taksitle, 121 bin 752 konutu da evi olmayan dar ve orta gelir grubuna, yüzde 10-25'i peşin, 10 yıl vade ve aylık 300 YTL'den başlayan taksitle sattıklarını söyledi.

Bayraktar: Siirt projesini durdurduk
Hazine'den geçen yıl ağustos ayında 19 bin YTL'ye alındıktan sonra bu yılın mart ayında Siirt Belediyesi'ne 2.1 milyon YTL'ye satılan arsadaki TOKİ'nin konut projesi de CHP'li Bodur tarafından komisyonda gündeme getirildi.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Siirt'te daha önce bitirilen projeyi satmakta zorlandıklarını, bu nedenle burada yeni bir proje yürütmekte aceleci davranmadıklarını söyledi.

Siirt'te kamuya ait arazi bulmakta zorluk çektiklerini anlatan Bayraktar, dedikodular nedeniyle özel şahıslardan da arazi alma yoluna gitmediklerini belirtti.
Bayraktar, bunun üzerine belediyenin bulduğu arsa üzerinde 20 daire karşılığı proje uygulamayı kararlaştırdıklarını, fakat basında çıkan haberlerden sonra projeyi durdurduklarını söyledi. Bayraktar, eğer Siirt Valisi projeye devam edilmesini talep ederse devam edeceklerini, aksi takdirde projeden vazgeçeceklerini belirtti.