TOKİ, Hafriyat İhalesini Tamamladı



Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından daha önce yapılan ancak ortaklar arasındaki sorun nedeniyle iptal edilen İstanbul Kayabaşı'ndaki taş ocağı boşluğunun hafriyat döküm alanı olarak kullanılmasına ilişkin ihaleyi yeniledi.
 
İlk oturumu 18 Haziran'da yapılan ihaleye 8 firma katılarak teklif sundu. En yüksek teklifi 172 bin 666 lira ile Onur Yapı, Zirve İnşaat, Akport Madencilik ve Mat İnşaat iş ortaklığı verdi.

Konu ile ilgili TOKİ'den yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, TOKİ İhale Dairesi Başkanı Muhsin Soylu başkanlığındaki ihale komisyonunun, katılımcı firmalardan 18 Haziran'da gerçekleştirilen ilk oturumda verilen ve en yüksek teklif olan 78 bin liranın üzerinde yeni tekliflerini açıklamalarını istediği kaydedildi. İhalenin ilk oturumuna katılan Akersan İnşaat, Fuzul Yapı, Gökkar Madencilik ve Biat İnşaat iş ortaklığı teşekkür mektubu sunarak ihaleden çekildi.

Sözlü tekliflerin ardından nihai yazılı teklifleri talep eden ihale komisyonu, katılımcılar huzurunda teklif zarflarını açarak 4 yıl için önerilen teklifleri okudu. En yüksek teklifi 172 bin 666 TL KDV ile Onur Yapı, Zirve İnşaat, Akport Madencilik ve Mat İnşaat iş ortaklığı verdi. İstanbul Kayabaşı Toplu Konut Alanındaki taş ocağı çukurunun doldurulması karşılığında TOKİ'ye yapılacak ödeme tekliflerini değerlendirecek olan İhale Komisyonu, sonucu önümüzdeki günlerde açıklayacak.

-''KAMU KAYNAKLARINI DEĞERLENDİRME'' DERSİ GİBİ İHALE-

TOKİ, 60 bin konutluk projenin uygulanacağı Kayabaşı'nda boş bir taş ocağını, para verip doldurtmak yerine, hafriyat döküm alanı olarak kullanıma açarak para kazanma yoluna gitti. Firmaların para karşılığı hafriyat dökeceği alan, daha sonra toplu konut projesi kapsamında yeşil alan olarak değerlendirilecek.

İdare, yeşil alan olarak değerlendireceği bu alanı, hem bedavaya doldurtmuş olacak hem de üzerine para kazanacak.

Taş ocağı çukurunun doldurulmasıyla ortaya çıkacak olan 300 bin metrekarelik alanda çevre araziyle birlikte 650 bin metrekarelik bir rekreasyon alanı projesi uygulanacak. Buraya ise Taksim Meydanı'nın 20-30 katı büyüklüğünde İstanbul'un en büyük meydanı kurulacak. (aa)