TOKİ: İhalesiz Ödenek Tahsisi Yapılmadı



Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Ankara Sevgi Evleri Sitesi'nin eksikliklerinin tamamlanması nedeniyle, yüklenici şirketin sözleşme bedeli dışında, herhangi bir ödenek tahsis edilmediğini açıkladı.

TOKİ, Ankara Sevgi Evleri Sitesi'nin eksikliklerinin tamamlanması işinin, yüklenici firmanın nam ve hesabına, firmanın da yer aldığı komisyon tarafından, teklif alınmak suretiyle, en düşük teklifi veren ADT Demir Akaryakıt İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti.'ye verildiğini açıkladı.

TOKİ, basında yer alan ve soru önergesi olarak TBMM Başkanlığı'na da sunulan "Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in, damadı ve kızının sahip olduğu bir şirkete ihalesiz 2 milyon TL'lik iş verildiği" iddiası ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada yer alan bilgilere göre, 26 Nisan 2006'da ihalesi yapılan "Ankara Çocuk Esirgeme Kurumu Sevgi Evleri Sitesi Yapımı" işini Ön-Ba İnş. Nak. Taah. San. Tic. Ltd. Şti. üstlendi. 26 Mayıs 2006'da sözleşmesi imzalanan işin 3 Kasım 2008'de geçici kabulü yapıldı. Geçici kabulde tespit edilen eksik ve kusurlu işler için firmaya 29 Nisan 2009'a kadar süre verildi. Yüklenici firma düştüğü mali sıkıntı nedeniyle eksikliklerin kendisi tarafından tamamlanamayacağını belirterek, söz konusu eksikliklerin tamamlanmasının nam ve hesabına yapılmasını talep etti ve  26 Şubat 2009'da işin yüklenicinin nam ve hesabına yapılmasına karar verildi.

Bu doğrultuda TOKİ tarafından, yüklenici firma temsilcisinin de yer aldığı "Eksik İşleri Tamamlama Komisyonu" kuruldu. Görev tanımları ve ilgili mevzuatlar çerçevesinde ihaleye gerek duymadan piyasadan teklif alabilen bu komisyon, buna rağmen, TOKİ'de sorunsuz olarak işlerini yapan yüklenici firmalardan ve yüklenici temsilcisinin de işaret etmiş olduğu firmadan teklif aldı.

Tamamlama işi için, Pekintaş Yapı San. ve Tic. Ltd. Şti. 1 milyon 895 bin lira, ADT Demir Akaryakıt İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti. 1 milyon 619 bin lira, YSE Yapı San. ve Tic. AŞ 2 milyon 90 bin lira, ÖZFİDAN İnş. AŞ 1 milyon 740 bin liraluk tutarda teklifte bulundular.

Yüklenici temsilcisinin işaret etmiş olduğu ADT Demir Akaryakıt İnş. Tic. ve San. Ltd. Şti. ile en düşük teklifi verdiği için sözleşme imzalandı.