TOKİ İstanbul ve Ankara'da Dönüşüme Başladı



Yerel yönetimlerle iş birliği içinde kapsamlı kentsel dönüşüm programları uygulayan TOKİ, İstanbul'da Esenler ve Üsküdar ile Ankara Mamak'taki konut projeleri için ilk adımı attı. Temelleri atılan projeler kapsamında Üsküdar'da bin 761 konut ve 120 dükkân, Mamak'ta 548 konut ve imrahor Vadisi Millet Bahçesi'nin ilk etabı, Esenler'de ise 60 bin konutluk dönüşüm projesi aşamalı olarak hayata geçirilecek.

İlk akıllı şehir
TOKİ Dergi’de yer alan habere göre; Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TOKİ Başkanı Ömer Bulut'un katılımıyla gerçekleştirilen Esenler Rezerv Alan Temel Atma ve Akıllı Şehir Protokolü ile akıllı şehir uygulamasının da ilk örneği olan 60 bin konutluk en büyük dönüşüm projesinin ilk etabının temeli atıldı. Bölgede imar sorunu yaşayan, depreme karşı dayanıksız 16 bin 500 konut yeni yapılacak alana taşınacak.

Türkiye'nin ilk akıllı ve güvenli şehrinin az katlı planda tasarlandığı ve yüzde 72'sinin yeşil alan olarak planladığını aktaran Bakan Kurum, yerleşimin camiden okula ve tüm sosyal ihtiyaçlara yanıt verecek şekilde donatılacağını söyledi. Kurum, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığıyla yürütülen projenin örnek bir şehircilik projesi olacağına dikkat çekerek, "1 milyon 700 bin metrekare genişliğinde büyük bir millet bahçesi de yapacağız. Bu, bir bölge parkı olacak" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise Esenlerin yerli ve milli teknoloji üretiminde önemli bir yere sahip olacağını, Şehir ve Mobilite Uygulama Test Merkezi'nin de bölgede yer alacağını belirterek, Esenler'de örnek bir akıllı şehir hayata geçireceklerini kaydetti.

Reklam Goruntulenme Bolumu,

8.7 milyon metrekare, 60 bin konut
Kentsel dönüşüm ve gelişim kapsamında 8.7 milyon metrekare alanda hayata geçirilen projede kuzey ve güney bölgeleri olmak üzere toplam 60 bin konutun yapılacağını aktaran TOKİ Başkanı Bulut, "Temeli atılan 531 konutun bulunduğu güney kısmın ilk etabında dört bölge bulunuyor. Bu bölgelerde 2 bin 46 konut, 79 ticari birim ve 2 bin 125 bağımsız bölüm yer alıyor, ilk etap ihale aşamasında" dedi. Temeli atılan 531 konutluk birinci bölgenin ihale bedelinin 134 milyon TL olduğunu belirten Bulut, 2020 sonuna kadar inşaatların tamamlanacağını söyledi.

Geniş yeşil alanlar
4 bin 168 adet ağaç dikiminin planlandığı projede geniş yeşil alanlara yer verildi. Şehrin merkezi sayılabilecek bir alanda bisiklet ve yürüyüş yolları, rekreasyon ve çocuk oyun alanlarıyla kaliteli ve konforlu bir yaşam alanının oluşturulması hedeflendi. Peyzaj alanlarının altlarında konutlar için otoparklara yer verilirken, ticari birimlerde 30 metrekareye bir otopark olacak şekilde kapalı otoparklar tasarlandı.

İstanbul'a dönüşüm kapsamında 10 bin konut
Üsküdar Çamlıca Kentsel Dönüşüm Konutlarının temel atma töreninde konuşan TOKİ Başkanı Bulut, afetlere karşı riskli, yapı ömrünü tamamlamış sağlıksız konutların hem vatandaşın can ve mal güvenliğini tehdit ettiğine hem de kentlerin sağlıklı gelişimine engel olduğuna dikkat çekti. Bulut, bu çerçevede plansız ve sorunlu alanların yaşanabilir hâle gelmesi için başlatılan kapsamlı projelerin devam ettiğini, Bakanlığın yılda dönüştüreceği 300 bin konutun 30 bininin TOKİ tarafından yapılacağını söyledi.

Bulut, son 16 yılda üretilen 840 bin konutun yaklaşık yüzde 17'sinin (145 bin konutun) dönüşüm kapsamında üretildiğini belirterek, 59 ilde 135 ilçede 155 kentsel dönüşüm projesinin devam ettiğini kaydetti. Bu yıl 66 projenin daha ilave edilerek bu kapsamda 30 bin ila 40 bin konutun ihalesinin yapıldığını açıklayan Bulut, İstanbul genelinde TOKİ'nin ürettiği 160 bin konutun 10 bininin dönüşüm kapsamında inşa edildiğini söyledi. Bulut, "Yaklaşık 6 bin 400 konut bitirilmekle birlikte 3 bin 410 konutun inşası devam etmektedir" dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Üsküdar Çamlıca kentsel dönüşüm konutları
TOKİ Başkanı, bin 761 konut ve 120 ticari birimin yer aldığı dönüşüm projesinin temeli atılan ilk etabının ihale bedelinin yaklaşık 235 milyon TL olduğunu belirtti. Konutların yatay mimari anlayışla bodrum ile zemin üzerine üç kat şeklinde tasarlandığını söyleyen Bulut, yerleşimde kapalı otopark, çocuk oyun alanları, rekreasyon alanları ve güçlü sosyal donatı imkânlarının bulunduğunu kaydetti.

Otoparklar yer altında
Üsküdar Kirazlıtepe Mahallesi'nde hayata geçirilecek dönüşüm projesi iki etap halinde tasarlandı. Temeli atılan ve 33 bloktan oluşan ilk etapta 2+1 ve 3+1 planda 501 konut ile 48 ticari birim bulunuyor. 2’nci etapta ise 91 bloktan oluşan bin 260 konut ve 72 ticari birim yer alıyor. Eğimden faydalanılarak otopark alanlarının yer altına alındığı projede blokların ortak kullanılan alanları rekreasyon ve çocuk oyun alanları olarak değerlendirildi.

95 bin konutun 40 bini dönüşüm kapsamında
Ankara'da TOKİ tarafından üretilen yaklaşık 95 bin konutun 40 bininin kentsel dönüşüm kapsamında üretildiğine dikkat çeken TOKİ Başkanı, sosyal donatıları ve ticari üniteleriyle Kuzey Ankara, Mamak, Sincan, Altındağ, Yenimahalle, Çankaya, Kızılcahamam olmak üzere 40 bin konut üretildiğini kaydetti.

Temeli atılan dönüşüm konutlarının 600 gün içinde bitirilmesinin hedeflendiğini söyleyen Bulut, şöyle devam etti: "İnşa edilecek konutların 476 adedi 3+1, 52 adedi 2+1, 20 adedi 1+1 niteliğindedir. Proje bütününde yeşil alanlar büyük oranda yer alacak olup toplamda bin 800 ağaç dikimi planlanmaktadır. Ayrıca projede yürüyüş yolları, çocuk oyun alanları ve rekreasyon alanları da tasarlanmıştır."