TOKİ, Müteahhitlerinin Karnelerini Yeniledi



Toplu Konut İdaresi (TOKİ), iş yaptığı 400'den fazla müteahhide ilişkin değerlendirme listesini, kitapçık halinde yeniden yayımladı. Şimdiye kadar 38 firma ile yaptığı ihale sözleşmesini fesheden TOKİ, 24 firmayı da kara listede izliyor. Kitapçıkta 28 firma "çok iyiler", 230 firma "iyiler" listesinde yer alıyor.

Şimdiye kadar iş verdiği müteahhitleri, "iş yapma becerileri, imalatın kalitesi, işin zamanlaması, resmi kurumlar nezdinde işin takibi, piyasaya borç ödemeleri, icra-haciz durumu, taşeron-işçi alacakları konusundaki tutumu, inşaat sonrası meydana gelebilecek şikayetlerin giderilmesi konusundaki tutumu" gibi kriterlere göre değerlendiren TOKİ, bu değerlendirmeler sonrasında hazırladığı "Yüklenici Listesi"nin 3'üncüsünü çıkardı. Firmaların "iş bitirme ve başarı" düzeylerine göre sıralandığı bu yılki kitapçıkta, firmaların adı yanında, üstlendikleri projeler, ihale tutarı ile firma yetkilisinin adı ve firma telefonu da ilan ediliyor.

Listede, Aksu İnş., Ali Acar İnş., Al-Res İnş., Arda Müh. Elk. İnş., Ayhan Demirci İnş., Bemay İnş., Balkent İnş., Delta İnş, Dio Dan. İnş., Mesa Mesken, Gürsel Selvi, Pekerler İnş., Z-A İnşaat'ın da aralarında bulunduğu 28 firma "çok iyiler" olarak ilk sayfalarda yer aldı.

Toplam 230 firma "iyi" listesinde bulunurken, aralarında Ali Sami Yen Spor Kompleksi ihalesini alan Eren Talu Mim.&Alke İnşaat'ın ile TOKİ'nin idare binasının bakım ve onarımını yapan Uzman İnşaat'ın da aralarında yer aldığı 112 firma "orta düzeyde" değerlendirildi.

Listedeki 23 firmanın işleri "dikkatle takip edilirken", 38 firma ile yapılan sözleşmeler ya feshedildi, ya devredildi ya da tasfiye edildi veya bu amaçlarla hukuki işlemler sürdürülüyor. Bu firmaların TOKİ'den bir daha ihale alması mümkün görünmüyor.

TOKİ, yeni düzenlenen ihaleleri alan ve henüz inşaat çalışmalarının başında olan firmaları da aynı kriterler ile değerlendirdi. Buna göre, 68 firma çalışmalarını sorunsuz sürdürüyor, 19 firma "iyi" görünürken, 3 firmada "bazı sorunlar çıkabileceği" öngörülüyor.

Listede, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'ndan iş alan firmalar da yer aldı. Emlak Konut GYO'dan iş alan firmaların üstlendiği projeler, ihale bedeli yanında firma yetkilisinin adı ve telefon numarasına ilişkin bilgilere de listede yer verildi.

TOKİ'den en fazla ihale alan firmalar

TOKİ'nin verilerine göre, iş toplamı itibarıyla en fazla ihale alan firmalar arasında, Kuzu Toplu Konut İnşaat Limited Şirketi, Soyak İnşaat ve Ticaret A.Ş, Varyap Varlıbaşlar-Teknik Yapılar Sanayi, Mesa Mesken Sanayi A.Ş- Aktürk Yapı-Emlak Pazarlama, Eren Talu Mimarlık, Siyah Kalem Mühendislik, Eryapı Sanayi ve Ticaret, Kontaş İnşaat, Ayhan Demirci İnşaat, İzka İnşaat, Türkerler İnşaat, Erkut İnşaat, Barsa İnşaat bulunuyor.