TOKİ, Otel İmarlı İki Dev Arsasını Satıyor





Toplu Konut İdaresi Başkanlığı(TOKİ), Zeytinburnu sahil şeridindeki iki büyük araziyi satışa çıkardı. Biri 73 bin, diğeri 15 bin 500 metrekara alana sahip olan araziler için 12 Eylül 2007 tarihinde açık artırmaya çıkacak olan TOKİ, ihaleye otel zincirlerinin büyük ilgi göstermesini bekliyor. İmar durumu, turizm ve ticaret merkezi yapmaya müsait olan arsaların tam ortasında uluslararası otel zinciri Accor Grup'un Novotel ile İbis Otel'i bulunuyor. Bu ihale ile Akfen ile Türkiye'deki ortak projeleri için ilk adımı Zeytinburnu'nda atan Accor'a yeni komşular gelecek görünüyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz TOKİ yetkilileri, söz konusu arazilerin turizm merkezi olarak değerlendirilmesi durumunda emsalin 2.5, ticaret merkezi olarak değerlendirilmesi halinde ise 2 olacağına işaret ediyorlar. Bünyesinde iki adet parseli bulunduran 73 bin metrekarelik arsa için KDV hariç 184 milyon YTL muhammen değer biçen TOKİ, nispetten daha küçük 15 bin 500 metrekarelik arsa için ise 41 milyon YTL muhammen bedel açıkladı. Arsalar için belirlenen emsalin 2 olduğundan hareket edildiğinde asgari 170 bin metrekarelik emsala dahil inşaat yapılabilecek. İbis ve Novotel'in toplam inşaat alanın 26 bin metrekare civarında olduğundan hareketle söz konusu iki arazinin ve yapılabilecek inşaatın büyüklüğü de ortaya çıkıyor.

Cazibe merkezi oldu

Gelişmelerden Zeytinburnu belediyesi de oldukça memnun. Zeytinburnu'nun yat limanı, inşaası devam eden Marmaray ile cazibe merkezi haline geldiğine işaret eden Zeytinburnu Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Alsaç, "Zeytinburnu sahilinin turizm ve ticaret bandına dönüşmesine biz belediye olarak sıcak bakıyoruz. Bu nedenle elimizden geldiği kadar bu bölgede yapılacak olan yatırımlara kolaylık sağlayacağız. Bölge olarak zaten çok cazip. Sahilde, havalimanına yakın, protokol yolu üzerinde. Daha önce TOKİ burada 50 milyon dolara satamadığı arsayı 180 milyon dolara sattı. Çok değerli bir yerden söz ediyoruz" diye konuştu.

Kazlıçeşme'ye proje

Söz konusu arsaların üzerinin boş olduğunu da belirten Alsaç, daha önce dericilerin bulunduğu Kazlıçeşme'ye yönelik projelerin de bulunduğunu dile getirerek sözlerine şöyle devam etti: "Kazlıçeşme koruma bölgesinde giriyor. Anıtlar Kurulu'ndan gelecek izne göre oraya imar vereceğiz. Burada da turizm amaçlı tesisler gündeme gelebilir. Biz İstanbul'a değer katacak projeler, bu sahil bandında yer alacak diye inanıyoruz. Tüm bunlar sadece Zeytinburnu'nun değil, İstanbul'un kazancı olacak."