TOKİ Seyrantepe'yi Taşeronuna Verdi



Galatasaray'ın Seyrantepe'deki stadı için dün TOKİ tarafından yenilenen ihaleye beklenen ilgi olmadı. "Seyrantepe'ye mecburum" diyen Aşçıoğlu ihaleye girmezken, TOKİ ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) iş yapan Siyahkalem şirketi tek teklif veren firma oldu.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından ikinci kez yapılan Seyrantepe İhalesi'ne tek teklifi ağırlıkla İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne iş yapan büyük hissesi Güngör Tortop'a ait olan Siyahkalem firmasından geldi. Daha önceki açıklamalarında Seyrantepe ihalesine mecbur oldğunu söyleyen Aşçıoğlu İnşaat ise teklif vermedi. Eren-Talu Alke Ortak Girişim'inin yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle 2 Temmuz'da iptal edilen Seyrantepe İhalesi dün Ankara'da yeniden yapıldı. İhale için 5 firma şartname almasına karşın sadece bir firma teklif verdi. Siyahkalem Mühendislik ve İnşaat San. ve Tic. Limited Şirketi, TOKİ'ye satış geliri üzerinden 64 milyon 778 bin 936 liralık pay önerirken ayrıca toplam satış gelirinin 543 milyon 600 lirayı aşması durumunda da yüzde 2 oranında arsa bedeli ödemeyi taahhüt etti.

Karar daha sonra verilecek

Aşçıoğlu Limited, Viatrans AŞ, Ofton AŞ, Meydanbey Limited, Omak Limited şirketi Ortak Girişimi ise ihale komisyonuna teşekkür mektubu göndererek teklif sunmadı.

Aşçıoğlu İnşaat'ın sahibi Yaşar Aşçıoğlu, cuma gününe kadar ihaleye girmek üzere hazırlandıklarını ancak Likör Fabrikası arazisinde ortağı olan İsviçreli Viatrans'ın yeni bir yatırım için kaynak ayırıp ayırmama konusunda karar veremediğini ve zamanlarının da dar olmasından ötürü teklif veremediğini söyledi. Aşçıoğlu, "Çok üzgünüm. Konuşacak durumda bile değilim" dedi. TOKİ İhale Komisyonu verilen tek teklifi değerlendirip kararını daha sonra açıklayacak. TOKİ dilerse Siyahkalem'i toplantıya çağırabilecek. İhaleden memnun olmaması halinde TOKİ yeni bir ihale açabilir veya inşaatı kendi üstlenebilir. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar daha önce yaptığı açıklamalarda, stadı gerekirse kendilerinin yapacağını dile getirmişti.

Öte yandan ihalede tek teklif veren Siyahkalem, yurtdışında Pakistan ve Kazakistan'da yurtiçinde ise ağırlıkla TOKİ ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne iş yapan bir firma olarak göze çarpıyor.

250 milyon dolarlık iş

Siyahkalem'ın 10 yıllık bir mazisi bulunuyor. Firmanın en büyük ortağı Güngör Tortop, olurken Ayşe Özdemir ve Cengiz Özdemir de küçük ortaklar olarak firmada yer alıyor. 174 kişilik bir ekipten oluşan firmanın iş yaptığı başlıca kurumlar TOKİ ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi.

Firmanın bu kurumlara bugüne kadar yaptığı toplam iş, 250 milyon doları buluyor. Firmanın devam eden 7 projesinden 5'i TOKİ'ye ait olurken 2'si de Pakistan'da üstlendiği projeler. Buna karşın Siyahkalem'in daha önce tamamladığı 27 projenin 17'si ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait. Firma ayrıca Eyüp Belediyesi, Samsun Belediyesi, DSİ gibi kurumlara da iş yapmış.

Seyrantepe için 27 Ağustos 2007'de yapılan ihaleyi Talu-Alke Ortak Girişimi, 777 milyon 777 bin 777 lira gelir payı üzerinden idareye 234 milyon 567 bin 890 lira gelir payı önermişti. Yapılan pazarlıklar sonucunda satış gelirinde artış olması halinde gelir artışından idareye ek olarak yüzde 7 pay verilmesi de kabul edilmişti. Ancak sözleşme gereği yerine getirilmeyince TOKİ ihaleyi 2 Temmuz'da sözleşmeyi feshetti.

İsviçreli ortak Aşçıoğlu'nu yaktı

İhale öncesi yaptığı açıklamalarda Seyrantepe İhalesi'ni almaya mecbur olduğunu söyleyen Aşçıoğlu İnşaat'ın sahibi Yaşar Aşçıoğlu, İsviçreli ortağının kurbanı oldu. Ali Sami Yen Stadı'nın yanındaki Likör Fabrikası'nın arazisine sahip olan Aşçıoğlu, Seyrantepe İhalesi'ni alıp ASY arazi ile kendi arazisini birleştirip Avrupa'nın en büyük alışveriş merkezini yapmayı hedefliyordu.

Ancak Likör Fabrikası'nda ortağı olan İsviçreli Viatrans, Türkiye'ye yeni bir kaynak aktarıp aktarmama konusunda kararını vermekte gecikince Aşçıoğlu ihaleye girmekten vazgeçti. Aşçıoğlu, "Ne kadar üzgün olduğumu anlatamam. Zaman çok dardı. Cuma öğlene kadar ihaleye girme kararımız vardı. Ancak İsviçreli ortağım zaman darlığından ötürü finans kararını veremedi. Bu benim için sükut-u hayal oldu. Bu stadı yaparak Beşiktaş'tan sonra Galatasaray'ın da tarihine geçmek istiyordum. Ama olmadı" dedi.

İsviçreli ortağı bırakıp bir başkasıyla Seyratepe İhalesi'ne girmesinin doğru olmayacağını kaydeden Aşçıoğlu, "Ortağımız Türkiye için yeni bir portföy açıp açmama konusunda çekinceliydi. Kararı oluşturmak için vakti yoktu. Ama her şey bitmedi. Bakarsınız ihale bir kez daha önümüze gelir" diye konuştu.

Seyrantepe'nin 3 yıllık macerası

20 Nisan 2007: Ali Sami Yen Stadı ile Seyrantepe'nin takasına ilişkin protokol imzalandı.
19 Temmuz 2007: 5 firmanın katılımıyla ihaleye çıkıldı.
1 Ağustos 2007: TOKİ, ihaleyi, rekabet oluşmadığı gerekçesiyle iptal etti.
27 Ağustos 2007: Yeniden yapılan ihaleyi Talu-Alke Ortak Girişimi kazandı.
19 Ekim 2007: Talu-Alke Ortak Girişimi ile TOKİ sözleşme imzaladı.
20 Kasım 2008: Talu, Dhabi Group ve Zarooni'yi yüzde 51 pay verip ortak yaptı.
5 Ağustos 2008: Galatasaray, stadın isim hakkını 100 milyon dolara Türk Telekom'a sattı.
6 Kasım 2008: Alacakları ödenmeyen işçiler iş bıraktı.
3 Aralık 2008- Seyrantepe'nin temeli törenle atıldı.
19 Haziran 2008-TOKİ, Talu'ya ilk ihtarı çekti.
1 Ocak 2009: İnşaat çalışanları ikinci kez iş bıraktı.
16 Mart 2009'da işçiler bir kez daha eylem yapıp Galatasaray bayrağını indirdi.
25 Mayıs 2009: TOKİ, Talu'ya ikinci kez ihtarı çekerek 1 ay süre tanıdı.
29 Haziran 2009: TOKİ'nin Talu'ya tanıdığı süre doldu.
2 Temmuz 2009: İhale feshedilerek, Talu'ya işten el çektirildi.
27 Temmuz 2009: Yenilenen ihaleye sadece Siyahkalem Grubu teklif verdi.

İsmi ve locaları çoktan satıldı

10 yıllık isim hakkını 100 milyon dolara Türk Telekom'a satan Galatasaray, stadın VIP ve localarının 3 yıllık haklarını satışını da bu yıl sonuna kadar tamamlamayı hedefliyor. Bugüne kadar 43 milyon dolarlık satış yapan kulübün hedefi 105 milyon dolara ulaşmak. Galatasaray, bu kaynağı Galatasaray Sportif AŞ ile Galatasaray Pazarlama AŞ'nin birleştirilmesinde kullanacağını açıklanmıştı.

Yüzde 24'ü yapılmış bulunan stadın da içinde bulunduğu kompleksin tamamlanması için yaklaşık 150 milyon dolar gerekiyor. Komplekse Talu-Alke Ortaklığı tarafından bugüne kadar 86 milyon dolar harcandı. Komplekste çatısı açılır kapanır 52 bin kişilik stat, 3 bini açık olmak üzere 4500 araçlık otopark ile suitler, restorant, food-court, büfe gibi bölümler yer alacak. Galatasaray, kompleksi 49 yıl bedelsiz olarak kullanacak. Stadın bugüne kadar yüzde 24'ü yapıldı.

ASY, AVM olacak

Stadı yapacak olan firma, bugüne kadar inşaatının yüzde 24'ü yapılmış olan Seyrantepe'deki statı 1 yıl içinde tamamlayacak. Firma, bunun karışılığında Ali Sami Yen Stadı'nın (ASY) bulunduğu 34 bin 640 metrekarelik alanda alışveriş merkezi (AVM) ve rezidans gibi projeleri hayata geçirecek. Böylece Galatasaray'ın ve Türkiye'nin tarihi futbol mabedi ASY, modern bir AVM'ye dönüşecek. ASY'nin yerine yapılacak proje maliyetinin 500 milyon dolar civarında olması bekleniyor.