TOKİ 'Tarihi Mardin'i Yeniden İnşa Edecek



Tarihi Mardin evlerinin kaçak ve sağlıksız yapılardan kurtarılarak turizme kazandırılması amacıyla Mardin Valiliği’nin görüşleri doğrultusunda başlatılan ‘Mardin Evleri Projesi’ hayata geçiriliyor.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), kentsel yenileme projesi kapsamında, Mardin’de 1440 konut inşa edecek. Tarihi ve yöresel mimariye uygun inşaa edilecek konutların ihalesi 1 Haziran’da yapılacak. TOKİ’nin inşa edeceği 1440 Mardin Evi, yöresel mimarinin özelliklerini yansıtacak ve binaların dış cepheleri, yörede yoğunlukla kullanılan Mardin taşıyla kaplanacak. TOKİ’den yapılan açıklamaya göre, ‘Tarihi Mardin Evleri Projesi’, Nur Mahallesi’nde sit alanı olarak üzerinde tescilli yapıların bulunduğu yaklaşık bin 210 dönüm yüzölçüme sahip bölgede hayata geçirilecek. Bölgedeki tarihi özelliği olmayan binalar yıkılacak ve yörenin tarihi yapısına uygun olarak 1140 konut yapılacak.

TOKİ, Mardin Valiliği ve Mardin Belediyesi tarafından imzalanan ‘Mardin Kentsel Yenileme ve Restorasyon Projesi’ kapsamında ortak bir komisyon kuruldu. Komisyon öncelikle kentsel yenileme alanındaki hak sahiplerini tespit ederek, tarihi doku ile uyumsuz yapıların kıymet takdirini yaptı. Toplam 4 bin 760 yapı üzerinde yapılan inceleme sonucunda 570 binanın tamamen, 860 binanın ise bir bölümünün yıkılmasına karar verildi.

640 günlük sürede yapılacak

Proje kapsamında, Mardin merkezde 1440 adet konut ve bir cami, Nur Mahallesi ve Kızıltepe’de iki adet cami tamamlama inşaatları ile altyapı ve çevre düzenlemesi işleri için ihale açıldı. Yer tesliminden itibaren 640 günlük süreyi  kapsayacak olan işin ihalesi, 1 Haziran günü saat 15.00’te, TOKİ’de yapılacak. Yapımı tamamlanan konutların 700’üne evleri yıkılan aileler yerleşecek.