TOKİ, Yafes Öztürk'ün Arsasını Satışa Çıkardı



TOKİ, Yafes Öztürk’le, onun ölümünden sonra da mirasçılarıyla 16 yıl süren tahliye davası sonucunda devraldığı C Motelleri arazisinin 153 dönümlük bölümünü 517 milyon liraya satışa çıkardı. İdare, aynı yerdeki 60 dönümlük bir parseli de yıllık 6 milyon lira bedelle kiraya verecek.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ), Ataköy’de Galleria alışveriş merkezinin yanındaki 153 dönümlük arsasını satışa çıkardı. Üç parsel halindeki arsa, toplam 517 milyon 540 bin lira muhammen bedel üzerinden 19 Ağustos’ta ihale edilecek.

TOKİ’nin satışa çıkardığı arsanın tahliye davası 16 yıl sürdü. Bu süreçte, davayı açan Emlak Bankası kapandı. Davalı Yafes Öztürk vefat etti. Dava, Emlak Bankası’nın gayrimenkullerini devralan Toplu Konut İdaresi ile Yafes Öztürk’ün mirasçıları arasında yıllarca sürüp gitti.

Dava miras kaldı

Ataköy C Motelleri adıyla tatil köyü olarak işletilen arsayı, zamanında ‘emlak kralı’ olarak tanınan Yafes Öztürk, 1981 yılında Emlak Bankası’ndan yap-işlet-devret modeliyle kiralamıştı.

Emlak Bankası 1992 yılında, sözleşme hükümlerine uyulmadığı gerekçesiyle Öztürk’ün araziyi tahliye etmesi talebiyle dava açtı. Emlak Bankası 2002 yılında kapatılınca gayrimenkulleri TOKİ’ye devredildi. TOKİ de tahliye davasını devam ettirdi.

Yafes Öztürk 2003 yılında vefat edince, resmi nikâhlı eşi Muteber Öztürk ve imam nikâhlı üç eşi davada taraf oldu. Muteber Öztürk’ün yanı sıra Öztürk’ün imam nikâhlı iki eşinden olan ve babalarının velayetini alan Zeynep Öztürk ve Barış Öztürk davaya taraf olarak katıldı. Öztürk’ün imam nikâhlı diğer eşi Hülya Sözer’in oğlu Berat Öztürk ise reşit olmadığından davaya annesi Hülya Sözer katılıyordu.

Turizm imarlı

Tahliye davasını 24 Haziran 2008’de kazandıktan sonra araziyi satışa çıkarmaya hazırlanan TOKİ, ilk olarak 420 dönümlük arazinin ifrazını yaptı. Çok büyük bir arazi olduğu için tek kalemde satılmasının mümkün olmayacağı düşüncesiyle ilk olarak toplam 153 dönümlük üç parsel satışa çıkarıldı. 60 dönümlük dördüncü parsel ise yıllık 6 milyon lira kira artı yüzde 18 KDV ile 49 yıllığına kiralanacak.

Komşu arsa Sinpaş’ın

Satışa çıkarılan arsanın yer aldığı bölge üç bölümden oluşuyor. Birinci bölümde Dati Holding tarafından işletilen Ataköy Marina, Sheraton oteli ve Galleria yer alıyor.

İkinci bölümde, C Motelleri olarak bilinen ve 19 Ağustos’ta satılacak arsa yer alıyor. Üçüncü bölüm ise C Motelleri’nden Ayamama deresine kadar olan bölümü kapsıyor. Bu bölümdeki 125 dönümlük arsayı Sinpaş 2008 yılında 850 milyon lira bedelle almıştı.

Sinpaş’ın 125 dönümlük arsayı 850 milyon liraya aldığını hatırlatan emlak uzmanları, 153 dönümlük C motelleri arsasının en az 1 milyar liraya satılması gerektiğini belirtiyorlar.

"1 milyar lira eder"

Muhammen bedelin düşük tutulmuş olduğunu vurgulayan uzmanlara göre C Motelleri arsası hem daha büyük, hem de daha merkezi bir konumda yer alıyor.