TOKİ'de Konut Sahiplerinden Çadırlı Eylem



Adana Sarıhular mevkisinde yapılan 1080 konutun sahiplerinden bazıları, evlerinin zamanında teslim edilmediğini ve mağdur olduklarını ileri sürerek, durumu protesto etti.

Konut sahiplerinden Ahmet Aras, "Evleriniz önce Ağustosta teslim edilecek dendi. Daha sonra Eylül dediler, aradan bir yıl geçti, ancak hala alamadık. Dayanacak gücüm kalmadı" dedi.

Çocukları ve eşleriyle protesto gösterisine katılan hak sahipleri, açtıkları pankartlarla TOKİ yönetimine tepkilerini dile getirdi. Ailesiyle eyleme katılan ilköğretim 4. sınıf öğrencisi Gamze Müjdeci, gözyaşlarına hakim olamayarak, yetkililerin kendilerine yardım elini uzatmasını istedi. Konutların teslim edilememesi nedeniyle zor günler yaşadıklarını söyleyen küçük Gamze, "Evimizde huzur kalmadı. Babam uyuyamıyor, stres nedeniyle çok sinirli davranıyor. Yetkililerin bizi bu rezillikten kurtarmasını istiyoruz. Başbakanımız bize de yardım etsin" dedi.

Rafet Heybet ise hak sahipleri adına yaptığı açıklamada, TOKİ satış bürosundaki yetkililerin kendilerine örnek daireyi gösterip evleri Ağustos 2008 tarihinde teslim edeceklerini söylediklerini ifade etti. TOKİ'ye güvenerek kira sözleşmelerini bu tarihe kadar yaptıklarını belirten Heybet, şunları söyledi:

"Ağustos geldiğinde 'İki ay sonra teslim edilecek' dediler. Ev sahiplerimiz kira sözleşmemiz dolduğu için bizlere evlerinden çıkmamız için baskı yapmaya başladı. Bazı hak sahipleri evini değiştirmek zorunda kalırken, bazıları bir yakının yanına sığındı. İki ay sonra da uzatmaya devam ettiler, bugüne kadar bizi oyaladılar. Bir yandan TOKİ borcunu ödemeye çalışan arkadaşlarımız, kirayı ödeyemeyince ev sahipleri tarafından evden çıkartıldı. Artık bu işkenceye daha fazla dayanacak gücümüz kalmadı. Yetkililerin bu duyarsızlığı devletimizin prestijini zedelemektedir. Müteahhit firmanın denetim talebine 3 ay sonra cevap verilmesini kınıyoruz. Sorumsuz TOKİ yöneticileri hakkında bir an önce soruşturma açılmasını talep ediyoruz."

Heybet, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sürekli mağdur halkın yanında olduğunu hatırlattığını vurgulayarak, "Başbakanımızın bizlerin sorunundan haberi olmadığını düşünüyoruz. Çünkü o mağdur halkın her zaman yanında oldu. Bizlere de yapacağı destekleri bekliyoruz. Başbakan Erdoğan artık tek umudumuz. Bu rezilliğe 'dur' desin" dedi.

Bu arada, kirayı ödeyemediği için evden çıkarıldığını bildiren Mehmet Genç (36), TOKİ sitesinin önüne kurduğu çadıra, eşyasını taşıdı. Genç, sorunlarının bir an önce çözümlenmesi gerektiğini, konutuna yerleşene kadar çadırda yaşamaya devam edeceklerini ifade etti.

Diğer hak sahipleri de sorunun çözülmemesi halinde kendilerinin de çadır kurup burada nöbet tutacaklarını, konutlarını teslim alana kadar protesto eylemlerinin süreceğini bildirdi.