TOKİ'den Eğitim, Sağlık ve Savunmaya Destek



Toplu Konut İdaresi (TOKİ), ilgili kurumlarla yaptığı protokoller çerçevesinde, kamunun eğitim, sağlık, sosyal hizmet ile savunma alanındaki yatırımlarının kısa sürede gerçekleşmesini sağlıyor.

TOKİ'den verilen bilgiye göre, idare, şimdiye kadar, Sağlık Bakanlığı ile imzalanan protokol çerçevesinde 75 adet sağlık tesisi, Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol çerçevesinde 360 eğitim tesisi, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) ile imzalanan protokol çerçevesinde de 69 adet sosyal hizmet kompleksinin yapımını üstlendi.

Milli Savunma Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde de 19 ilde 3 bin 360 adet iskan tesisi (lojman) ve 587 üniteli 19 misafirhanenin yapımı programa bağlandı. TOKİ, bu kapsamda, Ankara Sincan-Yenikent'te Şehit Üsteğmen Hasan Şahan Kışlası Lojmanları'nın yapımına, yarın yapılacak temel atma töreniyle başlayacak.

19 ilde 3 bin 360 adet lojman

Yapılan belirlemelere göre, TOKİ'nin Milli Savunma Bakanlığı imzaladığı protokol çerçevesinde yapımını üstlendiği lojman ve misafirhanelerin çok büyük bölümü, Doğu ve Güneydoğu'da bulunuyor. Şimdiye kadar Diyarbakır, Hakkari, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Ankara, Bolu ve Isparta'da 806 adet lojman ve 214 üniteli 10 misafirhane olmak üzere 95 milyon YTL'lik yatırımı başlatan TOKİ, yine Şırnak, Ağrı, Van, Tunceli, Hatay, Mardin, Ağrı, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Hakkari, Iğdır, Muş, Çanakkale ve Ankara'da 2 bin 554 lojmanın ve 373 üniteli 9 misafirhanenin yapımını da programlardı. Böylece, askeri kurumlar için, 19 ilde 3 bin 360 adet lojman ile 587 üniteli 19 misafirhane yapılmış olacak.

64 hastane, 231 tane okul yapacak

Sağlık Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında, 62 hastane, 1 kampus hastane, 1 entegre hastane, 1 sağlık kompleksi, 1 tane acil servis, 5 sağlık ocağı, 3 lojman, 1 sağlık tesisi yapacak. Halen 26 hastane, 1 sağlık ocağı ve 2 lojman ve bir acil servisinin inşaatı devam ediyor. 7 hastane, 2 sağlık ocağı ve bir lojmanın yapımına ilişkin dosyalar ise ihale aşamasında. Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol çerçevesinde ise 231 okul, 33 atölye, 56 pansiyon, 10 lojman, 7 çok amaçlı spor salonu, 18 spor salonu, 3 konser salonu, 2 anaokulu yapılacak. Halen, 48 okul, 5 pansiyon, bir spor salonu ve 4 atölyenin yapımı sürüyor, 117 okul, 1 anaokulu, 14 atölye, 33 pansiyonun ihale süreci devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığına yapılacak eğitim tesisi sayısı, şu anda 360'a ulaşmış bulunuyor.

SHÇEK ile 2006'da imzalanan anlaşma kapsamında da TOKİ, 30 adet sevgi evi, 17 adet engelsiz yaşam merkezi, 2 çocuk yuvası, 5 huzurevi, 7 toplum merkezi, 7 rehabilitasyon merkezi, 1 adet il müdürlük binası yapacak. Halen 0-18 yaş arasındaki kimsesiz çocuklara hizmet eden 12 adet sevgi evi, özürlülere yatılı olarak hizmet veren 9 engelsiz yaşam merkezi, bedensel ve ruhsal özürlülerin rehabilitasyonuna yönelik hizmet veren 3 rehabilitasyon merkezi, yaşlılara hizmet veren 4 huzurevi, göçün yarattığı toplumsal sorunların çözümü için bireylere uyum eğitimi veren 1 toplum merkezinin inşaatı sürüyor.

İnşaatların tamamlanmasıyla zaman zaman kötü bakım şartları ile gündeme gelen sosyal hizmet kurumları, modern hizmet ortamlarına kavuşmuş olacak. TOKİ'nin inşaatları kısa sürede bitirmesi, uygun inşaat kalite ve maliyetleri, kamu kurumlarının hizmet binası yatırımlarında TOKİ'yi tercih etmesine neden oldu. TOKİ, bu kurumlardan, bina yapımı karşılığında atıl durumdaki arazilerini alarak, konut yapımında değerlendiriyor. Toplu Konut İdaresinin aynı yöntem ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Ankara Eskişehir yolu kampusu üzerindeki hizmet binası yapımını da üstlenmişti.