TOKİ'nin Hedefi 500 Bin Konut

TOKİ Erdoğan Bayraktar, 2011 yılı sonunda 500 bin konutu tamamlayacaklarını bildirdi. Piyasadan çekilmeyeceklerini belirten Bayraktar, gelecek yıl öncelikle yoksul ve alt gelir grubuna yönelik konut yapımına ağırlık vereceklerini kaydetti. Bayraktar, AA muhabirine İdarenin 2010 yılı konut politikası ve hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

TOKİ'nin iki ana kulvarı bulunduğunu, bunlardan birinin “alt gelir grubu ve yoksullara yönelik konut üretimi”, diğerinin de “belediyelerle işbirliği halinde kentsel dönüşüm” olduğunu anlatan Bayraktar, “Biz artık ağırlığımızı buraya verdik” dedi. Bunun yanında bazı bakanlıkların, idareden “hastane, okul, sağlık ocağı, sevgi evi ve huzur evi ile afet konutu ve tarım köy” inşa etmesi yönünde talepleri bulunduğunu belirten Bayraktar, bunların yapımına da devam edeceklerini söyledi.

Bayraktar, alt yapılı arsa üretimine de ağırlık vermeye çalışacaklarını bildirerek, ancak 2010 yılında ana ağırlığı alt gelir ve yoksul gruba konut yapımına vereceklerini kaydetti. Bu çerçevede hedefledikleri 500 bin konutun yapımını da tamamlayacaklarını belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

“Şu anda 400 bin konuttayız. Bu 500 bin konut hedefimiz 10 yıl içindi. Yani ilk 5 yılda 250 bin, ikinci 5 yılda yine 250 bin konut. Hükümetin bizim önümüze koyduğu program buydu. Şu anda yedinci yıldayız ve hedefe göre 350 bin olması gereken konut rakamını geçtik. Yedi yılda 400 bin konut rakamını aştık. 2011 yılının sonunda 500 bin konutu tamamlarız.”

TOKİ Başkanı Bayraktar, piyasadan çekilmediklerini de belirterek, “Artan bir hızla devam edecek. TOKİ hedefini büyüterek, artırarak devam edecek. Bundan sonra ağırlığımız yoksul ve alt gelir grubuna konut olacak” dedi.

“Kentsel dönüşüme ağırlık vereceğiz”

Bayraktar, devlet, hükümet, belediye işbirliği ile kentsel dönüşüm projeleri ürettiklerini anımsatarak, vatandaşı mağdur etmeden, vatandaşla işbirliği halinde, hak sahibi olmayanlara da yani gecekondu bölgelerindeki kiracı konumundakilere de uzun vadeli konut vererek, kentsel dönüşümü oturtmaya çalıştıklarını söyledi. Türkiye'nin son dönemde cumhuriyet tarihinin en büyük kentsel dönüşümünü sağladığını ifade eden Bayraktar, 2010 yılında gecekondu dönüşümlerinin de öncelikle ağırlık verilecek projeleri arasında yer aldığını belirtti.