Tokyo Fayı Çok Daha Kırılgan Çıktı

Tokyo çevresinde daha önce iki kez kırılın fay hattının, tahmin edilenden daha yüzeye yakın ve kırılgan olduğu ortaya çıktı. Bu, depremin çok daha sarsıcı olacağına işaret ediyor.

Yeni bir araştırmaya göre, Tokyo depremi sanıldığından çok daha güçlü olabilir. Filipin Denizi altındaki plaka, Tokyo çevresinde Avrasya Plakası’nın altına giriyor. Yeni araştırmalar iki plakanın çarpıştığı bölgenin yüzeye sanıldığından daha yakın olduğunu gösteriyor. Eskiden üst plakanın 38 kilometre derinliğe indiği düşünülüyordu, son ölçümler ise 3.8 km ila 25 km arasında bir derinliğe sahip olduğunu gösteriyor.

Araştırmayı yürüten Tokyo Üniversitesi deprem uzmanı Hiroşi Sato, fayın yüzeye yakınlığının sarsıntı gücün artırdığını, geometrik olarak bakıldığında Tokyo depreminde sarsıntı şiddetinin önceki bilgilere göre çok daha yüksek olma ihtimali bulunduğunu dile getiriyor.

Dr. Sato, plakaların birbirlerine girdiği bölgenin yüksek çözünürlükte fotoğraflarını çekti. Yeni tekniklere dayanan araştırma, Tokyo bölgesi için ilk kez gerçekleştirildi. Deprem anında sarsıntıya bağlı yıkıcılığı etkileyecek birçok neden arasında toprak yapısı, depremin yönü, kentleşme dokusu, binaların dayanıklılığı gibi birçok etken sayılıyor. Dr. Sato sırada olası Tokyo depreminin simülasyonlarının yapılması gerektiğini vurguluyor.

Söz konusu Tokyo fayı hattının kırılması 1703 ve 1923’te binlerce kişinin ölümüne neden olmuştu. Dünyanın önde gelen finans merkezlerinden Tokyo’da 33 milyon kişi yaşıyor.