Top 100 Mimarlık Büroları Listesi 2006



Baunetz.de'in hazırladığı uluslararası Top 100 mimarlık büroları listesi açıklandı. 2004 yılından bu yana süregiden listeleme çalışmalarında, 2006'nın ilk aylarının ilk sırasında Herzog&de Meuron bulunuyor.

Baunetz'in listesi mimarlık bürolarının basında bulduğu yere oranla aldıkları puanlar üzerinden şekillendiriliyor. Başta spor olmak üzere, bir çok alanda bu tarz listelerin yaygın olmasına karşın, mimarlık, sanat gibi alanlarda sıralama yapmak oldukça güç. Dahası, yapılan sıralamanın kriterlerinin bir mutlaklık taşıma şansı bulunmuyor. Haliyle, nicelikten çok niteliğin ön planda olması gerekiyor mimarlıkta. Baunetz, mimarlık ürünlerini kendisi değerlendirmek yerine, yapılmış olan değerlendirmelerin yoğunluğu ve sayısı üzerinden bir liste oluşturuyor. Böyle bir liste hazırlamanın kendisi sorgulanabilir olmakla birlikte, bunun bir "en iyiler" sıralaması olmaktan çok o ya da bu nedenle mimarlık basınının seçilmiş bir bölümünde en önem verilen bürolar listesi olarak okunması durumunda anlamlı bir tablo ile karşılaşılabilir.

Liste, şu yayınlarda 10 seneden eski olmamak üzere çıkmış metinler üzerinden hazırlanıyor: Bauwelt, Baumeister, db, DBZ, Detail, Wettbewerbe Aktuell, Werk Bauen und Wohnen, Architectural Review, architecture, domus, a+u

Her büroya haklarında çıkmış yazının boyutu üzerinden puan veriliyor.
1 sf. 1 p
2 sf. 2 p
3-4 sf. 3 p
5-7 sf. 4 p
8 ve üzeri sf. 5 p

Yazının nerede çıktığına bağlı olarak, puan bir katsayıyla çarpılıyor.
Wettbewerbe Aktuell 1x
Bauwelt, Baumeister, DBZ, db, Detail 2x
architecture, Architectural Review, a+u, domus, Werk Bauen und Wohnen, architektur.aktuell 3x

2006 Şubat itibariyle Baunetz'in Top 100 mimarlık büroları listesi: