Topbaş Çin Gezisini Değerlendirdi: İstanbul’da Daha Çok İşimiz Var

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Çin’deki temasları çerçevesinde yaptıkları görüşmelerde Çinlilerin raylı sistemlerdeki “yap-işlet-devret’’ modeline ilgi duyduklarını söyledi.

“Birleşik Kentler ve Yerel Yönetimler Toplantısı’’na (UCLG) Başkan Vekili ve Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (MEWA) Başkanı olarak 8 Haziran’da başladığı temasları sona eren Topbaş, Çin Seddi’ni gezerken temasları ile ilgili Cihan Haber Ajansı’nın sorularını cevapladı. Çin ile ilişkilerini geliştirmek istediğini anlatan Topbaş, Türkiye’nin, özellikle de İstanbul’un turizm açısından da büyük potansiyele sahip olduğunu ve Çinlilerin bu alanda da ilgileri olduğunu açıkladı. Bu ilişkileri devam ettirdikleri sürece başarılı olacaklarına inandığını belirten Topbaş, görüşmelerde Çinlilerin İstanbul’un su, doğal gaz, hava kirliliği gibi problemlerin nasıl üstesinden geldiğini takip ettiklerini açıkladı. “Diğer konularda da onların farklı neticelere ulaştıklarını gördük. Özellikle de kent merkezinde oluşturdukları ciddi yönetim binalarının, şirket binalarının kent konsepti içindeki farklılığı ortaya koyuyor.’’ diyen Topbaş, gözlemlerine şöyle devam etti: “Burada gelir düzeyi düşük, işsizlik oranı fazla olan halk katmanları var. Ama gelişmesini çağdaş dünyada bütünleşmede görmüşler ve bunu hedef olarak almışlar. Burada ben bu açıdan da değerlendirme yaptım.’’

İstanbul’da yapmaları gereken çok iş olduğuna vurgu yapan Topbaş, “Bunu da özellikle yönetim farklılığımızdan dolayı bizim sivil toplum kuruluşlarımızla, üniversitelerimizle, halkımızla bir bilinçle el ele vererek, kol kola girerek ve sadece ferdi düşünmek yerine toplumsal ve ruhsal geleceği hesaplamak suretiyle ciddi adımlar atmamız gerektiğini gördüm. 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları hazırlıklarını da gördüğünü ve bir mimar olarak değerlendirmeye tabi tuttuğunu ifade eden Topbaş, İstanbul’un yeterince spor tesisi olmadığını ve bu konuda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Pekin’de gezdiği, Çin’in 5. büyük teknoparkından sonra İstanbul’da uluslararası ölçekte büyük organizasyonların da içinde olabileceği bir teknopark yapmaları gerektiğine işaret eden Topbaş, Türkiye’de birçok üniversite ve kuruluşların teknopark müsaadeleri almalarına rağmen, istenilen bir mesafenin kat edilmediğini anlattı. Kadir Topbaş’a milletvekillerinden Mehmet Sekmen ve Halide İncekara, belediye yetkilileri ve İstanbul Ticaret ve Sanayii Odası temsilcilerinin de yer aldığı 15 heyet eşlik etti.