Topbaş: Kurbağalıdere'nin Islahı Kolay Bir iş Değil



İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, Şile’de Yeryüzü Doğal Ürünler Pazarı’nı ziyaret etti. Burada basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başkan Topbaş, Kadıköy’de bulunan Kurbağalıdere’deki ıslah çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

Kurbağalıdere’nin temiz hale geleceğini ifade eden Kadir Topbaş, “Şu anda orayı bitirmek üzereyiz. Temizleniyor, hiçbir problem kalmayacak. Yazın sıcağı sebebiyle dipteki balçık kazınıp, alınması lazımdı. Kamyonlarla taşırsanız, 6 ay taşırsınız. Ama gemiyle bir an önce bitecek” şeklinde konuştu. İHA'nın haberine göre, İBB Başkanı Kadir Topbaş, dereye kanalın bağlı olduğunu belirterek, “Kurbağalıdere 72 kilometrelik bir hat. Bu dereleri denize dökülen yer kabul edip, kanal bağlanabilmesine müsaade etmişler. Kanal bağlamışlar. Biz esasında geldiğim yıldan itibaren çalışmalar yapıyoruz. 72 kilometre, altında balçık var. Hatta salı pazarı satamadığı meyve sebze ve çürükleri de buraya boce etmiş. Çökertileri, pislikleri, yazın sıcağında buharlaşma yapıyor” dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu


Derenin ıslah çalışmalarının basit olmadığını belirten Başkan Kadir Topbaş, şunları söyledi: “Kollektörler yanlardan alıyoruz, arıtma tesisi için ortasını sadece yağmur suyuna bırakmak üzere. Bu çalışma uzun bir iş, basit bir iş değil. Dokunduğunuz zaman yapmanız mümkün değil. Bu konuda bilimsel olarak izin almak suretiyle Marmara’nın açıklarındaki belli bir noktada yarık olan bir alana boşaltılabileceğinden bahsettiler. Oralara gemiyle taşıdık, çabuk bitsin diye. Buna karşı çıkıldı.”