Topbaş, Saray Yaptırıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Topkapı, Çırağan, Yıldız ve Beylerbeyi Sarayı'na ilave olarak Ali Paşa Sarayı'nı yeniden canladırmak için düğmeye bastı. İBB, Mercan'da bulunan 19. yüzyılın en önemli yapıları arasında gösterilen bugün yerinde otoparkın olduğu alana Ali Paşa Sarayı'nın restitüsyon ve restorasyon projesi için ihale açtı. Tahmini bedeli ve geçici teminatı açıklanmayan ihale 12 Haziran'da gerçekleştirilecek. Hazırlanan projelerin ardından saray aslına uygun olarak inşa edilecek.

Boğaz girişine ve Haliç'e hakim bir noktada olan Mercan Sarayı olarak da bilinen yapı 1865 yılında Abdülaziz tarafından yaptırıldı. İsviçreli Mimar Fossati veya Balyan ailesinden Agop ve Sarkis Balyan kardeşler tarafından yapıldığı tahmin ediliyor.

Hanım sultanların sarayı
Mercan'daki saray, Sultan Abdülmecit'in büyük kızı Fatma Sultan, Abdülaziz'in Saliha ve Nazime Sultan tarafından birlikte kullanıldı. İki sultanın bu saray yüzünden kavga ettiği biliniyor. Daha sonra iki sultan da saraydan ayrıldı. 1893'te Mülkiye'ye öğrenci hazırlayan Mercan İdadisi (lisesi) oldu. Daha sonra Genelkurmay Başkanlığı merkez karargahı olan Saray 1911'e kadar bu fonksiyonunu sürdürdü.

1911 yılında İstanbul'daki en büyük yagınlardan biri olan Beyazıt yangınında tahrip olan saray, uzun süre metruk durumda kaldı. Bu yüzden halk arasındaki adı 'yanık saray' ve 'yıkık saray'dı.

Otopark oldu
Yaklaşık 40 yıl sonra Fahrettin Kerim Gökay'ın İstanbul Valiliği döneminde tamamen yıkıldı. Bir süre saray arsasının üzerinde baraka dükkanlar inşa edildi. 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından barakalar boşaltıldı ve yıkıldı. 1985 yılında çok katlı Mercan otoparkı inşa edilerek Tahtakale ve çevresinin otopark ihtiyacı karşılanmış oldu. Projenin hazırlanmasının ardından otopark boşaltılacak.