Topbaş: Turizme Tarih Yetmiyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, turizm sektörü için sadece tarihî eserlerin yetmediğini savundu. Topbaş, turizmin canlı tutulması için turistlere çağdaş aktivitelerin de sunulması gerektiğini söyledi. Çağdaş aktivitelere Karaköy’deki İstanbul Modern’i örnek gösteren Topbaş, “Biz yıllarca sadece Arkeoloji Müzesi’ndeki, Topkapı Sarayı’ndaki eserleri yıllarca turistlere yansıttık. Ama böyle çağdaş bir yansımaya da ihtiyaç var.” dedi.

İstanbul, milyon dolarlık projeler çizen dünya çapında mimarlardan yoğun ilgi görüyor. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’u ziyaret eden Zaha Hadid, Topbaş’la yaptığı helikopter gezisiyle şehri havadan inceledi. Topbaş’ın verdiği bilgiye göre, Frank Gary, Normen Foster gibi mimarlar da İstanbul’da ne gibi projeleri hayata geçirebileceklerine dair bilgi topluyor. 3-10 Temmuz 2005 tarihlerindeki Dünya Mimarlık Kongresi’nin İstanbul’da toplanacağını hatırlatan Topbaş, bu ilgiyi, “Dünyaca ünlü mimarlar artık eserlerinin İstanbul’da da görücüye çıkmasını istiyor.” sözleriyle değerlendirdi.

Turizm için sadece tarihî eserlerin yetmediğini ifade eden Topbaş, şehrin devamlı canlı tutulabilmesi için farklı aktivitelerin gerektiğini savunuyor. Londra’da bir müzenin önüne yapılan 220 m. yüksekliğindeki dönme dolabı örnek veren başkan, şöyle konuştu: “Tarihî mekânlar arasına, Times Nehri’nin yanına konmuş. Kentin simgelerinden biri olarak da, Londra’yı tanıtan kitaplara girmiş. Millet kuyruğa giriyor, 220 m. yükseklikten şehre bakmak için. Böyle bir sistem kurulmuş. Fransa da böyle, İtalya da böyle.”

Başkan Topbaş’ın şehrin tanıtımı ve turizminin geliştirilmesi için projeleri böyle şekillenirken, geçen aylarda tartışma konusu olan İstanbul’a yapılacak simge eserle ilgili ilk adım Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından atıldı. Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Kadıköy Belediye Başkanlığı’na gönderdiği bir bilgilendirme yazısında, Fatih Sultan Mehmet heykelinin Kadıköy Mendireği’ne yapılacağını bildirdi. Kadıköy’e, Fatih’in kişiliğini ve İstanbul’un fethini yansıtan bir anıt ve rölyeflerden oluşan eser yapılacak. Bakanlık, bu amaçla heykel alanında uzmanlaşmış akademisyenlerin de görev yaptığı bir kurul oluşturdu. Üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları da kurulun değerlendirmesi için bu alanda uzmanlaşmış, söz konusu projeyi gerçekleştirebilecek isimleri bildirdi. Kurul, eseri kimin ya da kimlerin yapacağını kararlaştıracak. Bu arada kurul, İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin de görüşlerini alarak, eserin yapılacağı yeri Kadıköy Mendireği olarak belirledi. Karar, bakanlıkça 28 Nisan 2005’te Kadıköy Belediyesi’ne duyuruldu.

Topbaş, Çamlıca’daki TV anten kulesi, yeni kongre salonları ve otel binalarının da, uluslararası çapta ses getirecek tarzda inşa edileceğini söyledi. Türkiye’de, tarihi koruma adına yeniliklere karşı çıkan çevreleri eleştiren Topbaş, “Bizim de tutuculuğu bir tarafa bırakarak, birtakım yeni olgulara biraz geniş bakmamız gerekiyor.” dedi.