Topbaş'a Haliçport'u Sordu!



Haliç Tersanesi arazisinde 250 bin m2'lik alanda yapılması düşünülen projelerin gerçekleşmesi halinde olabileceklere dikkat çeken CHP İBB Meclis Üyesi Osman Güdü, "bu anlayış böyle devam ederse yarın Topkapı Sarayı, Süleymaniye külliyesi ve tescilli, tarihi birçok eser de aynı yorum içinde yap işlet devret sistemi ile gündeme gelebilir. Bu kenti korumak, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere her vatandaşın görevidir. Bize bırakılan bu mirasın gelecek nesillere de aynı değerleri ile aktarılması gerekir" dedi.

Gerçekgündem'in haberine göre, CHP İBB Meclis Üyesi Osman Güdü, hazırladığı soru önergesinde, AKP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesinin yapmasını düşündüğü Haliç Tersanelerine ait uygulama projelerini eleştirerek şu açıklamalar da bulundu:

“Tarihi ve kültürel değerleri ile bir dünya kenti olan İstanbul’da bu alana yapılacak proje ve uygulama için, uzmanlardan, meslek odalarından ve bilimsel çevrelerden oldukça büyük tepki var. Zira bu alan içinde oldukça eski birçok tarihi tescilli yapı var. Ayrıca bir Dünya mirası olan Haliç Tersanesinin yeni projelerdeki fonksiyonları ile geleceği de tehdit altında. Bu dev proje ile ilgili olarak detaylı bir proje ve açıklama da henüz yetkililer tarafından yapılmış değil. Ayrıca bu alanda uygulanması düşünülen bu proje için, İ.B.B meclisinden bir karar da alınmamış durumda."

"Kamuoyundan kaçırılırcasına projelendirilmesi düşündürücü"

"Başkan Kadir Topbaş’ın, otobüs duraklarının yerini değiştirirken bile halka soracağız demesine rağmen, bu boyuttaki bir projenin kamuoyundan kaçırılırcasına projelendirilmesi düşündürücüdür" diyen Güdü, birçok alanında yeni yüksek yapıları ve farklı fonksiyonları ile İstanbul’u tahrip eden imar hareketlerinin, tarihi yarımada, haliç ve eski İstanbul’da bir Dubai yaratılmasının engellenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Daha önce Zeytinburnu’nda yapılan, tarihi yarımada siluetini bozan 3 gökdelenin kültürel mirasa bu alanda yapılan ilk saldırı olduğunu söyleyen Güdü, eğer bu uygulama ve yapılması düşünülen projeler de hayata geçirilir ise, İstanbul’un geleceğinin de ipotek altına alınabileceğini ifade ederek İBB Meclisi'ne soru önergesi sundu.

Sorular

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisinin 2013 yılı Temmuz ayı Meclis toplantılarında CHP İBB Meclis Üyesi Mimar Osman Güdü’nün Meclis Başkanlığına, Başkan Kadir Topbaş’ın cevaplaması isteği ile sunduğu yazılı soru önergesi şöyle:

"-250 bin m2’lik alanda yapılması düşünülen bu projeler imar uygulama planlarına ve üst ölçekli planlara işlenmiş midir? Bu planlar İ.B.B meclisinden onaylanmış mıdır? Konu ile ilgili gerekli ÇED raporu almış mıdır? Koruma kurullarından gerekli olumlu raporlar alınmış mıdır? Planlar İ.B.B’den veya bir başka kurumdan onay almış ise nerede ve hangi tarihlerde askıya çıkmıştır?

Proje kapsamı alanında İ.B.B’nin mülkiyetinde olan taşınmazlar var mıdır? Var ise bu taşınmazlara ait projede hangi fonksiyonları ihtiva eden plan yapılmıştır? İ.B.B bu projenin neresindedir? Yetkili kurum ve müdürlüklerden hazırlanmış olan planlara ait görüş veya rapor alınmış mıdır?

Uygulamada yapılması gündeme gelen AVM’ler, oteller, eğlence merkezleri, sinemalar, dükkanlar, yat limanı v.b fonksiyonlara ait inşaat emsalleri, toplam inşaat alanı, yapı kat adetleri, yapı kıyı kenar çekme ve yol, komşu parsel çekme mesafeleri, zemin kotu altı yapılanmanın iskanı, belirlenmiş midir? Uygulamaya yönelik tüm projeler ve ekleri olan teknik şartnameler tamamlanmış mıdır? Bu proje hangi verilere göre ihale edilmiştir?

Dünyanın en eski çalışır tersanesi olan Tarihi Haliç Tersaneleri ile ilgili bu tarihi değerini koruyacak, tüm kamuya mal olacak ve Dünyada bu konuda örnekleri olan uygulamalara yönelik bir proje çalışması İ.B.B tarafından yaptırılmış mıdır?"