Topbaş'tan "Tasta Traş"la Tasarruf Çağrısı



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Melen'de su sıkıntısı var ama biz bunu zaten biliyorduk. Hasanlar Barajı'ndan su verilmesiyle su seviyemiz artacak" dedi. Topbaş, su tasarrufu konusunda da, "Özellikle beyler tıraşlarını eski usul tasta olsunlar" çağrısı yaptı. Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Avcılar'da yaptırılan Deniz Köşkler Sosyal Tesisleri'nin açılış töreninde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İstanbul'da su kesintisi olmadığını, bazı pompalarda değişiklik ve bazı hatlarda yaşanan sıkıntıları giderme adına düzenlemeler yapıldığını belirten Topbaş, özellikle yaz aylarında İstanbulluların tatilde olması nedeniyle çalışmaları bu tarihe denk getirdiklerini ifade etti.

Barajlardaki doluluk oranının bugünlerde yaklaşık yüzde 22, geçen yıl aynı dönemde ise yüzde 23 olduğunu belirten Topbaş, "Melen Çayı olmasaydı barajlarımızda yüzde 11'leri konuşacaktık. Melen'de su sıkıntısı var ama biz bunu zaten biliyorduk. Hasanlar Barajı'ndan su verilmesiyle su seviyemiz artacak" diye konuştu.

Su tasarrufunun önemine değinen Topbaş, "Özellikle beyler tıraşlarını eski usul tasta olsunlar. Ben bir buçuk yıldan beri tasta tıraş oluyorum ve daha sağlıklı. Banyoda sabunlanırken 'bol bol su aksın' demesin insanlar, suyu kapatsınlar. Biz vatandaşları uyarmak zorundayız. Vatandaşımız da buna kulak veriyor, biraz daha hassasiyet istiyoruz" diye konuştu.

Alkol sorusu

Topbaş, bir gazetecinin, Üsküdar'da inşa edilen sosyal tesise ait tabelada "halka açık balık restoranı" yazdığını belirterek, "(Halka açık) yerine (balık restoranı) desek olmaz mıydı?" şeklindeki sorusu üzerine, ifadenin proje aşamasında belirlendiğini, tabelanın üzerine balık restoran inşaatı yazılabileceğini belirtti.

"Halka açık" demenin bir anlamı olmadığını ifade eden Topbaş, "Özellikle tesislerin halka açılması konusunda örneklerini gördük. İstanbul'daki tesislere halk giremiyordu. Belediye meclis üyelerinden ve belediyenin üst düzey yöneticilerinden başka kimse kullanamıyordu. Bütün bu tesislerimizden halk istediği gibi istifade edebilir" dedi.

Topbaş, bir gazetecinin "Tesislerde alkol satışı olsa? İçen vatandaşlar da var. Bir ayrımcılık olmuyor mu?" sorusuna,  "Burada demagoji yapmaya gerek yok. İstanbul'da geçen yıl 8 milyon insan bu tesislerden yararlandı. Biz burada yaşayan tüm halkımıza mutlu bir yaşam sunmak zorundayız. Bizim belediyemizin mülkiyetinde olup kiraya verdiğimiz alkollü yerler var. Kiracılarımız işletiyor. Yasadaki bir maddeden dolayı bizim tesislerimizde alkol yok" yanıtını verdi.

İETT'deki iş yavaşlatma eylemini de üzüntüyle karşıladığını ifade eden Topbaş, "Bunu mesai arkadaşlarımdan beklemiyorum çünkü İstanbul'a hizmet veriyoruz. Bu hizmetimizi aksatmaya hakkımız yok. Kurumda bazı
sıkıntılarımız sebebiyle ücretlerde 3-5 gün, bir hafta, 10 güne varan gecikmeler oluyor. Tabii, onlar da maaşa bağlı geçimlerini sürdüren insanlar ama bunun cezasını halkın çekmemesi lazım. Geçmişte İETT çalışanları ve ya diğer personel aylarca maaş alamadı. Bir sıkıntı varsa, bunu anlayışla karşılamak lazım" dedi.