Topkapı Yoğun İlgiden, Arkeoloji Müzesi İlgisizlikten Şikayetçi




Topkapı Sarayı Müzesi ile Ayasofya Müzesi her yıl milyonlarca ziyaretçinin akınına uğrarken, bu müzelerin hemen yanındaki Arkeoloji Müzesi’nin adeta sinek avlaması Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı harekete geçirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, dünyanın en zengin koleksiyona sahip müzelerinden biri olan; bünyesinde İskender Lahti, Ağlayan Kadınlar Lahti, Truva eserleri, dünyanın en önemli 800 bin sikkesi, mumyalar, Kadeş Antlaşması, Naramsin Steli gibi nadir eserleri barındıran Arkeloji Müzesi’ne ziyaretçi ilgisizliğinin sebeplerinin araştırılmasını istedi. Topkapı ve Ayasofya’yı yılda ortalama 8 milyon insan gezerken, bu iki müzeyle aynı ada üzerinde bulunan Arkeoloji Müzesi, 447 bin ziyaretçi ile yetiniyor.

Bir yandan Bakan’ın istediği raporu hazırlayan yetkililer, öte yandan Arkeoloji Müzesi’ne turist getirmenin yollarını arıyor. Topkapı Sarayı’nın gişeleri önünde metrelerce uzunlukta kuyruklar oluşurken, 100 metre ilerideki Arkeoloji Müzesi’nin gişesinin önünde tek bir turist yok. Arkeoloji Müzesi’ni turistlerin çoğunun bilmediğini söyleyen uzmanlar, Topkapı ve Ayasofya’ya gelen turistleri kendi müzelerine çekmenin ve gelirlerini artırmanın planlarını yapıyor. Saray’ın birinci avlusunda müzeyi tanıtıcı ne levha, ne broşür ne de yön tabelası var. Bununla ilgili olarak, yine Saray’ın birinci avlusu içinden müzeye çıkacak yeni bir giriş kapısının yapılması düşünülüyor. Ayrıca broşür, tanıtım bilboardları ile müzenin reklamının yapılması ve turistlerin ilgisini çekmek tasarlanıyor. Ancak konulan bu tanıtıcı tabelaların soruna ne kadar çare olacağı da henüz belirsizliğini koruyor. Çünkü seyahat acentelerinin çoğunun gezi programında, Sultanahmet bölgesinden sadece Ayasofya ve Topkapı Sarayı var. Bu durumdan şikâyet eden müze yetkilileri, rehberlerin turistleri Arkeoloji Müzesi’ne de getirmelerini istiyor. Topkapı Sarayı’nı gezen ziyaretçilerin, hemen yanındaki Arkeoloji Müzesi’ni görmeden gitmelerinin Türkiye açısından bir kayıp olduğunu söyleyen bir yetkili, “Tur operatörleri 10 milyon daha fazla bilet parası vermemek için bizim müzeyi yok sayıyorlar.” diyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, ziyaretçi sayısını artırmak için geçtiğimiz günlerde “Müzelere Prestij Gezileri” projesini başlattı. Sanat camiasından pek çok ismin çağırıldığı; ancak birçoğunun gelmediği gezide Topkapı Sarayı Müze Müdürü İlber Ortaylı müze hakkında bilgi verdi.

İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne yerli ziyaretçilerin ilgi göstermemesinin bir sebebi de Türk insanın arkeolojiye soğuk bakması. Osmanlı Devleti’nin yönetildiği Topkapı Sarayı ve bu müzede sergilenen eserler ile ‘fethin sembolü’ sayılan Ayasofya’ya göre daha ‘elit’ ve ‘aristokrat’ bulunan Arkeoloji Müzesi, birtakım makyajlarla halkın sempati duyduğu bir müze haline getirilmeye çalışılıyor.

Prof. Dr. İsen: Müzeyi canlandıracağız

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İsen, Arkeloji Müzesi’yle ilgili yapılacak çalışmalar hakkında şöyle konuştu: “İstanbul Arkeoloji Müzesi dünyanın en önemli müzelerinden biri. Bu müzede Osmanlı coğrafyasından pek çok eser bulunuyor; fakat bu kadar zengin olmasına rağmen gerekli ilgiyi görmüyor. Topkapı Sarayı’nın yüzde beşi kadar turist geliyor buraya. Bunun sebebi ise tanıtım yetersizliği, insanların bu müzeyi bilmemesi. 30 yıldır kapalı tutulan depo bölümünü tekrar hayata geçireceğiz. İstanbul Valiliği müzenin kütüphanesini restore ederek hizmete açacak. Müzenin bahçesinde eylül ayından sonra konserler düzenleyeceğiz. Böylece insanlara, burada bir müze var diyeceğiz.”