Toplanan Atıklarla Ankara'nın Elektrik İhtiyacının Yüzde 3'ünü Karşılıyor



Katı Atık Yönetimi konusunda uzman ITC Şirketi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kantur, Ankara'da toplanan atıklarla kentin elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 3'ünü karşıladıklarını söyledi.

Antalya'nın Manavgat ilçesindeki Sueno Otel'de, Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 2011 Atık Yönetimi Sempozyumu'na katılan Kantur, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ankara'da Mamak ve Sincan'da katı atık toplama ve bertaraf tesislerinde, atıkların ayrıştırılması, geri kazanımlı olanların ekonomiye geri kazandırılması ve geri kazanımlı olmayanların yakılarak enerji santralinde enerjiye dönüştürülmesi işlemlerinin yapıldığını bildirdi. Türkiye'de çöpün çoğunluğunun, organik atıklar diye tabir edilen mutfak atıklarından oluştuğuna işaret eden Kantur, kurdukları tesislerin de bu çöplerin ayrıştırılmasına uygun olduğunu kaydetti.

Geri dönüşümü mümkün olan atıkların, konularına göre ayrılarak, ilgili hammadde firmalarına gönderildiğini ifade eden Kantur, organik atıklardan da, elektrik enerjisi ve kompost gübre elde edildiğini belirtti. Moloz olarak tabir ettikleri atıkların ise çimento fabrikalarına gönderildiğini anlatan Kantur, ''Böylece çimentonun kalitesi artıyor'' dedi.

Kantur, diğerleri olarak tabir ettikleri atıkları ise yakma ve gazlaştırma işlemine tabi tutarak enerji elde ettiklerini bildirdi. Mamak Katı Atık Depolama Tesislerinde bir enerji santrali kurduklarını kaydeden Ali Kantur, şu bilgileri verdi:

''Mamak enerji santralimizde, toplanan atıklardan ürettiğimiz elektrik enerjisi, Ankara'nın ihtiyacının yüzde 3'ünü karşılıyor. Çok yakında Sincan'daki tesislerimizdeki enerji santrali de devreye girecek. Böylece ürettiğimiz elektrik enerjisi Ankara'nın ihtiyacının yüzde 7'isini karşılayacak.''

Ankara dışında Adana'da da bir Katı Atık Toplama Merkezi kurduklarını ifade eden Kantürk, burada da enerji üreteceklerini söyledi. Atıklardan enerji üretmenin oldukça maliyetli bir iş olduğunu kaydeden Ali Kantur, her 1000 tonluk çöp için 90 milyon dolarlık yatırım yapıldığını ve 1000 tonluk bir çöpten, niteliğine göre 20 ile 25 MW'lik elektrik enerjisi elde edildiğini belirtti.

Ankara'da 250, Adana'da 300 kişilik ekiple bu faaliyetleri yürüttüklerine işaret eden Kantur, ''Ankara ve Adana'da bütün atıkları alıyoruz. Bir ay sonra Konya'da, önümüzdeki yıl da Bursa'da atık toplamaya başlayacağız. Konya ve Bursa'da kısmi atık toplayacağız'' dedi.

Ali Kantur, en tehlikeli atıklar statüsünde yer alan tıbbi atık bertaraf tesisinin ise kısa bir süre sonra hizmete gireceğini vurguladı.