Toplu İğne bile İthal Ederdik Bugünler Mutluluk Verici



Ekonomik krizlerin sayısını bile unuttuğunu söyleyen Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, toplu iğne üretemeyen Türkiye'nin 132 milyar dolar ihracat yapmasını umut verici olarak niteliyor.

Türkiye'nin en eski sanayi tesislerinden birini kuran ve aynı zamanda Türk Sanayici İşadamları Derneği'nin kurucularından olan İbrahim Bodur bir duayen olarak anılır. Kale Grubu'nun Onursal Başkanı İbrahim Bodur'un kızı Zeynep Bodur Okyay bayrağı babasından devraldı. Okyay aslında bir cümle ile Türkiye'nin sanayide gelişimini anlatıyor; "Toplu iğneyi bile dışarıdan aldığımız günlere tanıklık eden biri için bundan büyük mutluluk olamaz." Bir çok sanayici gibi 1980-1990 yılları arasında Türkiye'nin sanayi altyapısını hazırladığını söyleyen Okyay, "Önemli altyapı yatırımları yapılmıştır. Özellikle telekomünikasyon, ulaştırma ve enerji sektörüne yapılan yatırımlar, ülkenin üretim fonksiyonunu sermaye yoğun üretime çevirme yönünde atılmış önemli adımlardır" diyor.

Krizlerin sayısını unuttum

Okyay, "Ben ihracatımızın 400 milyon dolar olduğu yılları hatırlıyorum. Özal zamanında 10 milyar dolara yükseldiğinde bunda bizim de payımız var diye gurur duyardık" diyerek aslında bir sanayi grubunun en az iç piyasa kadar yurtdışı ile ilgilenmesi gerektiğinin altını çiziyor. Türkiye'nin ihracatının 140 milyar doları aştığını söyleyen Okyay, "Dünyanın dört bir yanına makine ihracatı yapan ülke haline geldik. Sanayiciler olarak uzun yıllar Türkiye'de yüksek enflasyonla boğuştuk. Son 25 yıl içinde enflasyon oranının yüzde 149.6'ya çıktığı dönemler yaşadık. Bugün yüzde 6.5 enflasyon hedefliyoruz. Bu mucize gibi bir şey" değerlendirmesinde bulunuyor. Okyay ayrıca "Son yirmi beş yılda yaşadığımız krizlerin sayısını unuttum. Bütün zorlu koşullara rağmen Türk sanayicisi canını dişine takıp ayakta kalmayı başarabildi" diyor.