Toplu Taşımacılık Dünyası Türkiye’de



Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) Türkiye Ofisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş.'nin ev sahipliğinde açıldı. Açılış törenine UITP Genel Sekreteri Hans Rat, İstanbul Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Süleyman Pektaş, İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk, İzmir Metro Genel Müdürü Sönmez Alev, RAYDER Başkanı Ahmet Gök, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Arif Emecen, Estram Genel Müdürü Erhan Enbatan, Özulaş Genel Müdürü Onur Orhon, Kentkart Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Basmacı ve sektörle ilgili birçok üst düzey davetli katıldı.

Açılış töreninde konuşan İstanbul Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Süleyman Pektaş, “Günümüzde Türkiye’nin birçok kentinde toplu taşımacılık alanında yeni projeler geliştirilmekte, önemli yatırımlar yapılmakta; toplu taşımacılık adeta yeniden keşfedilmektedir” dedi. Toplu taşımacılığın Türkiye’de salt bir kamu hizmeti alanı olmaktan çıkarak, ekonomik ve sosyal etkileri tüm topluma sirayet eden bir sektör olduğunu ve hızla gelişmeye devam ettiğini belirten Genel Müdür Pektaş, açılışı gerçekleştirilen UITP Türkiye Ofisinin Türkiye toplu taşımacılık sektörünün bu gelişmesine önemli bir kaldıraç etkisi kazandıracağına emin olduğunu söyledi.

Türkiye’yi Avrupa ile Orta Asya arasında bir köprü olarak gördüklerini belirten UITP Genel Sekreteri Hans Rat, İstanbul’da Ofis açmanın UITP açısından stratejik öneme sahip olduğunu söyledi. Türkiye’nin, ulaşım alanında güçlükler ve fırsatlar ile karşı karşıya gelen ekonomik ve siyasi bir güç olduğunun altını çizen Rat “Türk toplu taşımacılık sektörü gittikçe önemli hale gelmektedir ve UITP bu gelişmeye ivme kazandırmaya söz vermiştir” dedi.

Açılış töreninde UITP Genel Sekreteri Hans Rat ve İstanbul Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Süleyman Pektaş arasında karşılıklı işbirliği anlaşması imzalandıktan sonra UITP Genel Sekreteri Hans Rat tarafından UITP bayrağı UITP Türkiye Ofisi Müdürü Kaan Yıldızgöz’e teslim edildi.

UITP Türkiye Ofisinin önümüzdeki iki yıllık çalışma programı arasında toplu taşımacılık işletmeciliği, toplu taşımacılığın finansmanı, toplu taşımacılık istatistikleri, bilet ve ücret entegrasyonu, etkin yönetim yapıları, toplu taşımacılık hizmet kalitesi gibi önemli konular yer alıyor.

1885 yılında kurulan, 90 farklı ülkeden toplu taşımacılık işletmecileri, yerel ve ulusal düzenleyici idareler, endüstri kuruluşları, araştırma merkezleri, akademisyenler ve danışmanlardan oluşan ve 2900 üyesi bulunan Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP), sektörün dünyadaki en büyük sivil toplum kuruluşu olma özelliğini taşıyor. UITP’nin mevcut Türk üyeleri arasında İstanbul Ulaşım A.Ş., İETT, Yapı Merkezi, Kentkart, Bursaray, İzmir Metrosu ve RAYDER gibi sektörün önde gelen kurumları yer alıyor. İstanbul’da açılacak ofisinin dışında UITP’nin Dubai, Moskova, Roma, Sao Paolo, Fil Dişi Sahilleri, Bangalore, Hong Kong ve Canberra’da da ofisleri mevcuttur.