Torba Yasa Resmi Gazete'de, 80. Madde Geçti



6745 Sayılı Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Bianet'in haberine göre, 80 maddelik kanun kapsamında, proje bazlı teşvik uygulaması, "şehit" yakınına ÖTV'siz araç, vakıf üniversitelerine ilişkin düzenlemeler yer alıyor.

Projelere teşvik

Torba yasada önce 70 ardından 75 ve son olarak 80. madde olarak yer alan madde ekoloji örgütleri tarafından eleştirilmişti.

Söz konusu madde ile beraber Bakanlar Kurulu, Ekonomi Bakanlığı’nın önerdiği projelere, vergi, teşvikler, arazi ve bina tahsisi, denetim ve onay süreçleri ile üretim maliyetlerini yüklenme alanlarında destekler verebilecek.

Ekoloji örgütleri, bu tarz teşviklerin ekoloji tahribatına yol açacak projelerin önünü açacağını ve denetimden muaf tutarak maliyetini de halkın üzerine yıkacağını belirtiyor.

İş güvenliğine erteleme

Torba yasada turizm tesisleri yapmak üzere kamu arazisi tahsis edilen işletmecilerden 2016'da alınması gereken kira, kullanma izni bedelleri ve hasılat payları ile izinsiz kullandıkları Hazine taşınmazlarının ecrimisillerin ödeme süreleri bir yıl ertelenecek.

Düzenlemeye göre, kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan iş yerlerinin iş güvenliği uzmanı, iş yeri hekimi görevlendirme yükümlülüğünün süresi 1 Temmuz 2017'ye uzatılacak.