Torbadan Kanal İstanbul Çıktı



AKP tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan yeni “turizm torbası” ile belediyelerin elindeki çok sayıda yetki alınırken tartışmalı bölgelere Cumhurbaşkanı kararıyla yapılacak turizm yatırımları ise “ödüllendirilecek.”

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre; yeni turizm torbasında kültür ve turizm koruma ve geliştirme bölgelerine yönelik düzenlemeler yer aldı. Teklifin yasalaşması durumunda, kış sporları ve su sporlarının yapıldığı alanlar ve sağlık turizmi alanları, kültür ve turizm koruma ve geliştirme bölgeleri arasından çıkarılacak. Bu alanlarda yapılaşma kolaylaşacak.

Teklif Kanal İstanbul’un turizm bölgesini etkileyecek düzenlemeleri de içeriyor. Buna göre, Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilen turizm yatırımlarında, her türlü istisna, vergi ve ödeme muafiyeti ile teşvik hükümleri uygulanacak. Ayrıca, kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ile turizm merkezlerinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın uygun görmesi durumunda “yat limanı” yapılması için özel şirketlere kamu arazileri tahsis edilebilecek ve bu konuda bir bedel de alınmayabilecek.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Teklifte, belediyelerin yetki alanındaki kıyı şeridine yönelik düzenlemeler de yer aldı.

Yerel seçimlerden önce MUÇEV Turizm Ticaret Şirketi’ne tahsis edilen ve halkın ücretsiz olarak yararlanamadığı kıyı şeritleri, tümden belediyelerin elinden alınmak isteniyor. Teklifin yasalaşması durumunda, belediyelerin mülkiyetinde olan ve halkın ücretsiz olarak yararlandığı kıyı şeritleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilecek. Bakanlık, bu alanları turizm esaslı olarak yararlanmaları için MUÇEV gibi vakıflara ya da özel işletmelere devredebilecek.

Belediyelerin kıyı şeritlerini kendisine bağlamak isteyen iktidar, bu alanlar dışında kalan yerlerdeki turistik faaliyetleri de engellemek istiyor. Teklife eklenen yeni madde ile “turizmde bütüncül yaklaşım” için turizm faaliyeti yapmak isteyenlere, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan onay şartı getiriliyor. Bu konuda da bakanlığa, belediyelerin faaliyetlerini engelleme yolu açılıyor. Teklifin yasalaşması durumunda ayrıca belediyelere ait taşınmazlar da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın uygun bulması durumunda turizm işletmelerine belirli bedeller karşılığında devredilebilecek.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.