Torino'daki Türkler

UIA Mimarlık Kongresi’nin Torino’da gerçekleştirilecek 2008 ayağında Türk mimarlar da eserleri, sergileri, konuşma ve değerlendirmeleriyle hazır bulundular. ‘Türk mimarlık safları’nın Torino yansımaları ise şöyle:

Sergi: "Türk Mimarlığı, Şimdi"

Dünya Mimarlık Topluluğu (World Architecture Foundation – WAF), “Torino’ya Türk çıkartması” olarak adlandırılabilecek iki sergi düzenledi. “Türk Mimarlığı, Şimdi” temalı sergiler “7 Tepeden 7 Mimar” ve “Görüntüleri Anlatmak” başlıklarını taşıdılar ve Torino’ya Türk güncel mimarlığının aynasını tutmayı amaçladılar.

“7 Tepeden 7 Mimar”
“7 Tepeden 7 Mimar” sergisi çağdaş Türk mimarları Emre Arolat, Can Çinici, Mehmet Kütükçüoğlu, Şevki Pekin, Nevzat Sayın, Melkan ve Murat Tabanlıoğlu ve Han Tümertekin’in yapıtlarından oluşuyor.

“Görüntüleri Anlatmak”
“Görüntüleri Anlatmak” ise mimar ve fotoğraf sanatçısı Sıtkı
Kösemen’in objektifinden İstanbul’un sosyal yapısını yansıtıyor. Fotoğraflarda insana ve mekana dair uyum ve karşıtlıklar izleniyor.

Palazzo Bertalazone di San Fermo’daki sanat galerisinde ziyarete açılan sergiler, 25 Haziran – 25 Temmuz 2008 tarihleri arasında gezildi.

Oturum: "Uluslararası Yarışmalar: Son dönem deneyimleri ve gelecek olanakları"

UIA Dünya Mimarlık Kongresi’nin üçüncü günü olan 1 Temmuz’da gerçekleştirilen özel bir oturuma, Dünya Mimarlık Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Süha Özkan konuk oldu. “Uluslararası Yarışmalar: Son Dönem Deneyimleri ve Gelecek Olanakları(International competitions: recent experiences, future options) başlığını taşıyan oturum, uluslararası yarışmaları düzenleyen, onlarda jüri üyeliği yapan, katılan ve kazananların deneyimlerini topladı.

Yarışmalar, özellikle de uluslararası yarışmalar mimarlara önemli ve bazen de prestijli ünvanlar sağlıyorlar. Bu yarışmalar profesyonel hayatın ‘olmazsa olmaz’ bir parçası olarak görülebilirler; aynı zamanda da günümüzün mimarlık kültürünü kucaklayan ve geliştiren yapılanmalardır. Kuruluş yıllarından bu yana uluslararası yarışmaların gelişmesine katkıda bulunan UIA, bu sayede alandaki deneyimiyle uluslararası bir tanınırlık elde etti. Oturum bu deneyimlerden yola çıkmayı amaçlıyor.

UIA Yarışma Komisyonu’nun düzenlediği oturumda Süha Özkan’ın yanısıra Sungjung Chough, Patricia Emmett, Barbara Ettinger-Brinckmann, Nikos Fintikakis, Laszlo Foldes, Eugene Hopkins, Cui Kai, Louis Moutard, Jean-François Quelderie, Francis Sossah, German Suarez Betancourt ve Georges Zouain konuşmacı olarak hazır bulundular. Oturum Hall Dublino’da 11.00 ile 15.00 arasında izlendi.