Tosun Paşa’nın Konağı artık “Romantik Otel”



Efsaneye göre genç ve yakışıklı Narcissus bir ırmaktan su içmek için eğildiğinde sudaki görüntüsüne aşık olur. Mitolojide Narcissus’la ilgili pek çok hikaye mevcut. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı‘nın iki yıl önce, uzun yıllar birlikte çalıştığı Ayfer Şentürk‘ün fikrine ortak olduğu Çeşme, Ilıca’daki Nars Otel‘in adına da bu efsane esin kaynağı olmuş.

Ilıca sahilindeki tarihi binada son rötuşlar yapılırken sorularımızı yanıtlayan otel müdürü Ayşegül Eberdes, “İnsan tatilde kendini şımartır, güzel hisseder. Biz de böyle bir tatil anlayışından yola çıktık” diyor. Eberdes, Bilkent Üniversitesi Turizm Otelcilik Bölümü mezunu. Altı yıl Akmerkez Residence’ın, ondan önce de MNG Grubu’nun Mega Residence otellerinin müdürlüğünü yapmış. 

Ilıca sahilinde çoğu kimsenin hikayesini pek de bilmediği Tosun Paşa Konağı nasıl Nars Otel oldu?

Ayfer (Şentürk) hanım Güler Sabancı’yla 25 yıldır birlikte çalışıyor. Bu tarihi binayı önce satın almış. Güler hanıma bu projede ortak olmayı önermiş, o da kabul etmiş. Burada amaç Çeşme turizmine yatırım yapmak. İsmi de ajansımızın çalışmasıyla ortaya çıktı. İnsan tatilde kendini şımartır, güzel hisseder. Bu tatil anlayışından yola çıktık

Odalarda 80 GB’lık iPod’lar var

Açılması sabırsızlıkla bekleniyordu... Ilıca sahilinde yıkık dökük duran bu binaya iki yılda neler yapıldı?

Orijinaline sadık kalındı... Restorasyonu, Türkiye’nin önemli tarihi eserlerindeki çalışmalarıyla tanınan Süreyya Saruhan yaptı. İstanbul’da Mısır Başkonsolosluğu son çalışması. İç mimarlığı da Hakan Ezer’e ait.
1 Temmuz’da açıyoruz. Tosun Paşa’nın yaptırdığı söylenen çeşme de otelin arka bölümünde.

Otel ve odalar hakkında bilgi verir misiniz?

Sekiz odamız var. Altı tanesi suit. En üst kattakilerden biri de penthouse... Onun yatak odası ve salonu daha geniş. Odalarda LCD televizyon, 80 GB iPod’lar var. Yataklar cicili bicili oldu. Romantik bir yer ortaya çıktı. Bu yüzden rezervasyon talepleri daha çok çiftlerden geliyor.

Çok güzel bir kütüphanemiz olacak. Otelde bir masaj odası ile termal suyla doldurulmuş jakuzi var. 

Bugüne kadar toplam ne kadar yatırım yapıldı?

3 milyon dolar diye biliyorum.

“Önümüzdeki yıl yine eski bir binada Nars Alaçatı’yı açacağız”

Yemekleri kim yapacak?

Restoranımızı İstanbul’dan Moreish işletecek. Maksimum 100 kişilik bir yer olacak. Ön ve arka bahçemizi restoran bölümü olarak ayırdık. Aslında ilk planımız Sheraton’ınki gibi iskele yapmaktı. İnsanlar teknelerini bağlasın, zodyaklarla yemek servisi yapalım istedik. Burada aynı zamanda iskeleden denize de girsinler diye düşündük. Ancak bu yaz Çeşme’de belediye iskeleleri kaldırdı. Biz de vazgeçtik. 

Fiyat politikanız nasıl olacak?

Odalara göre değişiyor.

Butik otel projelerinin devamı gelecek mi? Tasarlanan başka bir proje var mı?

Nars Alaçatı projemiz var. Yine eski bir bina. 15 odalı olacak. Onun da önümüzdeki yıl hizmete girmesi planlanıyor.

Tosun Paşa Konağı’nın öyküsü

Tarihi binanın bir de öyküsü var: Rivayete göre, bir zamanların en kudretli devlet adamlarından biri olan Mısır Valisi Tosun Paşa, nedeni bilinmeyen bir hastalığa yakalanır. Paşayı tedavi etmeyi başaramayan hekimler, Tosun Paşa’ya, methini duydukları Ilıca‘ya gitmesini tavsiye ederler.

Tavsiyelere uyan Paşa, Ilıca’ya gelir ve bugün Nars Ilıca’nın bulunduğu yalıya yerleşir. Tosun Paşa, Ilıca’nın şifalı sularıyla derdine çare arar. Çabalar sonuçsuz kalmaz ve bir süre sonra amansız hastalıktan kurtulur.
Tosun Paşa sağlığına yeniden kavuşmanın verdiği mutlulukla bugün otel bünyesinde yer alan tarihi çeşmeyi yaptırır ve yöre halkına hediye eder. Paşa bir süre sonra yurduna döner ancak Ilıca’yı hiçbir zaman unutmaz.