Toyo Ito, "Praemium Imperiale" ile Onurlandırıldı



Görsel: Toyo Ito & Associates, Architects

Japon Sanat Birliği (Japan Art Association), "Praemium Imperiale" ödüllerinin sahiplerini 14 Eylül 2010 günü açıkladı. Mimarlık alanındaki en prestijli ödül programlarından biri olarak kabul edilen 'Praemium Imperiale'nin mimarlık kategorisinde bu sene Toyo Ito ödüle değer görüldü. Son yıllarda ödülü kazanan mimarlar arasında Zaha Hadid (2009), Peter Zumthor (2008) ve Herzog & de Meuron (2007) yer alıyor.

Diğer sanat dallarından ödüle değer görülen isimler ise şöyle sıralanıyor: Sophia Loren (Tiyatro/Sinema), Enrico Castellani (Resim), Rebecca Horn (Heykel) ve Maurizio Pollini (Müzik).

Birlik ayrıca, Asya Gençlik Orkestrası’nı da bu seneki Genç Sanatçılar Hibe Programı’nın kazananı ilan etti. Değeri yaklaşık 56 bin dolar olan hibenin amacının, gençleri sanata teşvik eden kuruluşlara destek sağlamak olduğu belirtiliyor. 

Praemium Imperiale ödül adayları, Japon Sanat Birliği tarafından belirlenen uluslararası danışmanlardan oluşan jüri tarafından seçiliyor. Ödüle değer görülen her bir isim, 15 milyon Yen'lik (177.000 Dolar) para ödülünün de sahibi oluyor.

Amerikalı jüri üyesi William H. Luers, ödül programına ilişkin şu açıklamada bulundu: “Bu seneki Praemium Imperiale ödül sahiplerini belirlemiş olmaktan büyük onur duyuyoruz. Bu dünyaca ünlü ödül programı, bir yandan bireysel mükemmelliği taçlandırırken, diğer yandan yaşamları boyunca uluslararası iletişim ve aydınlanma yolları inşa ederek sanata katkıda bulunan isimleri ödüllendirmiş oluyor.”


Tama Sanat Üniversitesi Kütüphanesi, Toyo Ito & Associates, Architects (Tokyo, 2007)

Praemium Imperiale’nin diğer jüri üyeleri ise; Lamberto Dini (İtalya), François Pinault (Fransa), Christopher Patten (Birleşmiş Krallık), Prof. Dr. h.c. Klaus-Dieter Lehmann (Almanya) ve Yasuhiro Nakasone (Japonya) olarak sıralanıyor. Onursal jüri üyeleri arasında ise David Rockefeller, Jacques Chirac, Helmut Schmidt, David Rockefeller, Jr. ve Richard von Weizsäcker’in isimleri yer alıyor.

Praemium Imperiale ödül programı; Japon Sanat Birliği’nin 100. yıldönümünü anmak ve 58 yıl boyunca birliğin onursal başkanlık görevini üstlenen Prens Takamatsu’yu onurlandırmak amacıyla 1988 yılında hayata geçirilmişti.


Nagaoka Lyric Hall Toyo Ito & Associates, Architects (Nagaoka, 1994)

Diğer proje görselleri için lütfen ilerleyiniz.



Mikimoto Ginza 2,Toyo Ito & Associates, Architects (Tokyo, 2005)


Sendai Mediatheque,Toyo Ito & Associates, Architects (Sendai, 2000)


Serpentine Gallery, Toyo Ito & Associates, Architects (Londra, 2002)