Trafiğe ‘Yapay Zeka Teknolojisi’ Ürünü Projelerle Çözüm Aranacak

Türkiye Bilgisayar Mühendisleri Programcıları Derneği öncülüğünde Ulaştırma Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğiyle trafik sorununa çözüm aranacak. Çözüm önerilerinin bilgi teknolojileri çerçevesinde olması istenecek.

İstanbul’un trafik sorununa sivil toplum kuruluşları da çeşitli öneriler ve projeler sunarak çözüm arayacak. Türkiye Bilgisayar Mühendisleri Programcıları Derneği (TBMPD) organizasyonunda yapılacak olan platform Ulaştırma Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) işbirliğiyle gerçekleştirilecek. Trafik sorununa inşaat, kavşak projeleriyle değil sosyal, araç, insan, deniz, hava ve demiryolu trafiğine teknolojik bilgi teknolojileri çerçevesinde projeler sunulacak. İTÜ Maslak yerleşkesinde yapılacak Trafik Platformu, nisan sonunda başlayacak.

Bilgi teknolojilerinin trafik sorununun çözümü noktasında çok önemli olduğunu vurgulayan Bilgisayar Mühendisleri Programcıları Derneği Başkanı Yılmaz Sönmez, aksi durumda yapılacak olan çalışmaların şehre büyük eksiklikler katacağını ifade etti. Çalışmaya akademik çevre, halk, sivil toplum kuruluşları ve öğrencilerin de katılacağını dile getiren TBMPD Başkanı, “İstanbullular için her şeyin daha geç olmadan çözüm bulma arayışına ışık tutacağına inanmaktayız.” dedi.

Sosyal ve araç tasnif planları otomasyonuna ihtiyaç duyulduğunu belirten Dernek Başkanı, “Araç tasnif planları otomasyonuna ihtiyaç vardır. Yol mimarisi planları yapılarak IT teknolojisine sahip yol güzergahları teknolojisine geçilmelidir. Otomasyonlu otoparklar projesinin tamamlanması ile de birçok sorun aşılacaktır.” ifadelerini kullandı.

Toplu taşıma araçlarının otomasyonunun da tamamlanması gerektiğini ifade eden Sönmez, taksi otomasyon ve güvenlik çağrı merkezi, dolmuş ve minibüsçüler otomasyonu, deniz yolları otomasyonu, köprü geçiş sistemleri otomasyonu ile sinyalizasyon ve takip otomasyonu gibi projelerin yürütüldüğünü ve platformda bu projeleri tartışacaklarını anlattı. Bu çalışmaların doğrularını göstermek için teknoloji firmaları ve odaların da desteğin aldıklarını kaydeden Bilgisayar Mühendisleri Programcıları Derneği Başkanı Yılmaz Sönmez, geniş katılımlı bir organizasyon yapmayı planladıklarını söyledi.