Trafiğin Faturası Müteahhitlere



Taksim'de bitmek bilmeyen zemin çalışmalarıyla ilgili müteahhit firmayı suçlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bir haftadır İstanbulluların kâbusu haline gelen trafik konusunda da faturayı müteahhitlere çıkardı. Topbaş yol yapım çalışmalarında sorumluluklarını yerine getirmeyen veya işi ağırdan alan dokuz müteahhite trilyonluk ceza keseceklerini söyledi. Yol yapım çalışmalarıyla artan trafik sıkışıklıkları üzerine Topbaş dün Saraçhane'deki Başkanlık Sarayı'nda basın toplantısı yaptı.

'Saldım çayıra...'
Topbaş yol yapım çalışmalarında sorumlulukarını yerine getirmeyen veya işi ağırdan alan dokuz müteahhit firmaya sert çıktı. Topbaş ihaleleri alan firmaların yol çalışmalarını 24 saat esasına göre yapması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Saldım çayıra mevlam kayıra şeklinde iş yapılıyor. İş ahlakının bu kente yakışır boyutta olması lazım. Bugün trafiği etkileyen dokuz müteahhit olduğunu tespit ettik. İstanbul'daki yol çalışmalarının 24 saat esasına göre olması lazım. Halka ıstırap çektirmeden bu yatırımları yapmak zorundayız. Bundan sonra müteahhitler kendilerine çeki düzen verecek. Başarılı görmediğimiz, işini beğenmediğimiz çalışma müteahhit işi kazansa dahi tekrar ihale açıp ihaleyi vermeyeceğiz. İptal edildiğinde 2 yıl bütün ihalelere girme yasaklılığı alıyor. Bizi üzeni biz de üzeriz. Trafiği aksatan, yükümlülüklerini yerine getirmeyen firmalara encümen kararıyla trilyonluk cezalar keseceğiz."

İstiklal Caddesi'ndeki granit taşlarının döşenmesi çalışmalarına da değinen Topbaş şunları söyledi: "Gür Yapı İstiklal Caddesi'nde illallah dedirtti. Bir yıldır iflahımızı kesti. Olmaz böyle bir şey. Oraya üç tane aklı başında adam koysalardı çalışma bugüne kadar iki kere biterdi. Onlara da bir ceza kesmek lazım."

İstiklal Caddesi'nde 2005'in ekim ayından beri süren kaldırım düzenleme çalışmalarının 2006 yılı başında tamamlanacağı açıklanmıştı. Tünel-Taksim Meydanı arasındaki çalışmalar bu tarihe yetiştirilemediği gibi işçiliği nedeniyle de eleştiri toplamıştı. Bunun üzerine ocak ayında devreye giren Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Güryapı İnşaat firmasının 4 milyon 650 bin YTL'lik çalışmasının sil baştan yapılmasını istemişti. Çin malı granitlerin sökülüp yerine yerli granit kullanılmasını da isteyen Topbaş, "Yenileme işinde ek bir ödeme yapılmayacak. Tertemiz, kitap gibi döşenmiş bir cadde istiyorum" demişti. Çalışmalar halen sürüyor.

İşte dokuz firma
Başkan Topbaş'ın encümen kararıyla ceza kesileceğini belirttiği firmalar şöyle: Seyrantepe TEM üzerinde Ankara Beton, Tekstilkent'te Polat Yapı, Baltalimanı TEM bağlantı yolu üzerinde Uransan, Edirnekapı tünel çalışmalarında Mak-Yol, Edirnekapı Yapı Proje merkezi, Edirnekapı Sultan Çiftliği arasında Vizyon İnşaat, Altıntepe Kavşağı'nda Özkartallar ve Teryap, Maltepe Karacabey Kavşağı'nda Deseka.