Osmanlı’nın İlk Eserleri Koruma Altına Alınıyor

Vakıflar Genel Müdürlüğü, Osmanlı mimarisinin ilk örneklerini yansıtan Bursa ve Bilecik’teki eserleri koruma altına alıyor.

İmparatorluğun kurucusu Osman Gazi’nin oğlu Orhan Gazi döneminde inşa edilen eserler, genel müdürlük tarafından restore edilerek inanç ve kültür turizmine kazandırılacak. Genel müdürlük, 2006 sonuna kadar aralarında Orhan Camii, Emir Sultan Hamamı, İbrahim Paşa Türbesi, Bedreddin Camii’nin bulunduğu 32 eseri restore edecek. Bu yılın sonuna kadar ise Orhan Gazi’nin yaptırdığı Yenişehir Postunpos Zaviyesi, Bursa Orhan Camii, İmaret Camii, Hocaalizade Camii, İbrahim Paşa Türbesi, Vezirhan, Kasımpaşa Camii gibi 14 eser yeniden ayağa kaldırılacak.

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, eserlerin korunması için yaklaşık 15 milyon YTL harcayacaklarını söyledi. Bilecik ve Bursa’daki tarihi eserlerin birçoğunun yıkılmak üzere olduğunu anlatan Beyazıt, doğru restorasyonla eserlerin gelecek nesillere aktarılabileceğini belirtti. Beyazıt, “Osmanlı’nın ilk eserleri, kuruluş döneminde bir süre başkentlik yapmış olan Bursa’da hayat bulmuştur. Bursa aynı zamanda vakıf kültürünün yaşatılarak dünyaya yayılmasının da ilk başladığı yerdir. Bu sebeplerle Bursa bizim için çok büyük bir önem taşıyor.” dedi.