‘Trakya Arka Bahçeniz Değil!’



Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Edirne İl Örgütü, İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı, İMP (İstanbul Metropoliten Planlama) Şirketi tarafından yapılan ve Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından onaylanıp Ağustos 2009’da yürürlüğe giren 1/100.000 Ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı'yla ilgili Danıştay Başkanlığı'na yürütmeyi durdurma talepli dilekçesini verdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan ÖDP Edirne İl Başkanı Nevzat Çolak, “Bu plan hukuka aykırı. Yörede yaşayan yurttaşların, yöneticilerin, çeşitli meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının ve siyasi partilerin itirazları dikkate alınmadı. Trakya’da yaşayanlar; ‘Trakya İstanbul’un arka bahçesi olamaz’, ‘Toprağımıza, suyumuza, geleceğimize sahip çıkıyoruz’ başlıkları altında yaptıkları açıklama ve etkinliklerle bu planın yapılmasını istemediler. Dolayısıyla Uluslararası Çevre Hukuku'nda da yer alan ‘halkın katılımı’ konusuna aykırılık teşkil ediyor. Bu plan herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkını hiçe sayıyor” dedi.

Edirne'nin suyuna rant bulaştı

Söz konusu plana neden karşı olduklarını anlatan Çolak, sözlerine şöyle devam etti:

“Onaylanan bu planla 1. sınıf verimli tarım arazilerimiz sanayileşmeye açıldı. Örneğin Tayakadın Edirne il merkez sınırları arasında kalan D-100 karayoluna paralel Edirne, Pazarkule, Kapıkule aksı, planlama grubu içerisinde yer alan, yaklaşık 2.500 dekar mutlak tarım arazisi sanayi alanı olarak ayrıldı. Söz konusu bölge Edirne Su Kuyuları’nın bulunduğu bölgeye de 10 km mesafede. Gelecekte bu bölgede açılacak olan kuyuları Edirne şehir suyunu tehdit altına alacak. Bu planın en ciddi tehditlerinden birisi de Trakya sularına yönelik. Bilindiği gibi; içinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli sorunlarından biri, temiz su kaynaklarının hızla azalması, suya erişimin zorlaşması ve su yoksulluğunun giderek artması. Ergene Nehrinde ve Havzasında, davalı idare tarafından etkin idari tedbirlerle önlenmeyen kirliliğin, yeraltı ve yerüstü sularını da kirlettiği, revizyon olan yeni planın kirliliğin önlenmesini hedeflemediği, aksine havzayı ve suların kirletici yeni yüklerin bölgeye taşınmasına, yerleşmesine olanaklar sağladığı görülüyor.”

‘Trakya çiftçilerini bitirme planı’

Planın uluslararası sermayeyi Trakya topraklarına davet ettiğine işaret eden Nevzat Çolak,  bu planın uygulanması sırasında Trakya’da küçük ve orta ölçekli çiftçi kalmayacağını, Trakyalı çiftçinin toprağını satmak zorunda kalacağının altını çizdi. Çolak, planın bölgesel ve ulusal çıkarları değil uluslar arası sermayenin çıkarlarını koruduğunu, bu plan mantığı ile hazırlanarak Belediye ve İl Genel Meclis üyelerinin onaylarına sunulacak olan 1/25.000 ölçekli planların uygulanması halinde Trakya’nın geleceğinde telafisi imkânsız zararlar doğurabileceğini söyledi. ÖDP İl Başkanı açıklamalarını şöyle sonlandırdı:

“Yapılması gereken; bu plan mantığı ile hazırlanan 1/25.000 ölçekli planları onaylamamak ve Trakya Üniversitesi tarafından hazırlanan Ergene Havzası Çevre Düzeni Planına (EHÇDP) sahip çıkmaktır. Yapılması gereken; Tarım ve su kaynaklarımızı koruyan EHÇDP temel hedef ve ilkelerine bağlı kalınarak hazırlanacak 1/25.000 ölçekli planların Trakya’da var olan 3 Üniversite tarafından yapılmasını sağlamaktır. ÖDP Edirne İl Örgütü olarak, toprağımıza, suyumuza ve geleceğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz.”