Trakya Cam'ın Bulgaristan'daki 100 Milyon Dolarlık Fabrikasının Temeli Temmuz'da Atılıyor

Trakya Cam'ın Hollanda'daki iştiraki Trakya Cam Investment B.V. aracılığı ile Bulgaristan'da kuracağı 100 milyon dolarlık düzcam fabrikasının temeli Temmuz 2004'te atılacak.

Bulgaristan hükümetinin tahsis ettiği araziye ayrıca 63 milyon dolarlık bir Cam Ev Eşyası fabrikası kurulacak.
Trakya Cam'ın borsaya gönderdiği açıklamasına göre Trakya Cam'ın Hollanda'daki iştiraki Trakya Cam Investment B.V. aracılığı ile Bulgaristan'da kuracağı 100 milyon dolarlık düzcam fabrikasının temeli Temmuz 2004'te atılcak. Bulgaristan hükümetinin tahsis ettiği araziye ayrıca 63 milyon dolarlık bir Cam Ev Eşyası fabrikası kurulacak.

Şirketin borsaya gönderdiği açıklamasında yüzde 50 özkaynak ve yüzde 50 yabancı kaynak şeklinde gerçekleştirilecek projenin finansmanı için IFC'den kredi temin çalışmalarının nihai aşamaya geldiğini de yer verildi.

Trakya Cam Sanayii A.Ş.’nin borsaya gönderdiği 22.06.2004 tarihli yazısında konuya ilişkin şu ayrıntılara yer verildi:

"Konu: Sermaye Piyasası Kurulu’nun Seri:VIII, No: 39 sayılı Tebliği uyarınca yapılan açıklamadır.Daha önceki özel durum açıklamalarımızda Bulgaristan’ın Targovishte şehrinde 200.000 ton/yıl kapasiteli ve yaklaşık 100 milyon dolar yatırım değeri olan bir düzcam fabrikasının, Hollanda’da mukim Trakya Cam Investment B.V. tarafından kurulacağı bildirilmişti. Bu proje kapsamında Trakya Glass Bulgaria EAD, Trakya Cam Investment B.V. tarafından yüzde100 sermaye payı ile ve tek ortaklı olarak kurulmuştur.Gelinen durum itibariyle;·

*Bulgaristan hükümetinden arazi tahsisi alınmış ve tapu işlemleri tamamlanmıştır.·

*İnşaat ve çevre uygunluk izinleri tamamlanma aşamasındadır.·

*Yapılacak yatırımlarla ilgili inşaat teklifleri değerlendirme aşamasındadır.·

*Temmuz 2004 ayının ilk haftasında ise temel atılması ve inşaata başlanması planlanmaktadır.Öte yandan Bulgaristan’a tahsis edilen aynı arazi içine yıllık 53.000 ton/yıl kapasiteli ve yaklaşık 60 milyon dolar yatırım değeri bulunan Cam Ev Eşyası Fabrikası da kurulacaktır.·

*Düzcam ve Cam Ev Eşyası fabrikalarının Trakya Glass Bulgaria EAD hükmi şahsiyetinde tek çatı altında kurulması planlanmaktadır.

*Bu kapsamda Trakya Glass Bulgaria EAD’nin tek ortağı Trakya Cam Investment B.V.’nin sermaye yapısı; yatırım maliyeti, fizibilite değerleri ve nakit akım projeksiyonları dikkate alınarak yeniden düzenlenecek ve Paşabahçe Cam Sanayii ve Ticaret A.Ş. Trakya Cam Investment B.V.’ye iştirak edecektir. Bu kapsamda gerekli çalışmalar yapılarak hissedarlık oranı bilahere bildirilecektir.·

*Yatırımın finansmanı için görüşmeler devam etmekte olup, yüzde 50 özkaynak, yüzde 50 yabancı kaynak şeklinde düşünülen proje finansmanı için IFC’den kredi temin çalışmaları nihai aşamaya gelmiştir.

*Her aşamada kamuya ve tarafınıza bilgi verilmeye devam edilecektir."