Trakya Sele Teslim Oldu



Trakya sele teslim oldu. Bölgede gece başlayan sağanak yağış, sabah saatlerinde de etkisini devam ettirince su baskınları ve sel felaketi yaşandı. Felakette Tekirdağ-Saray, Silivri ve Büyükçekmece'de toplam 8 kişi hayatını kaybetti.

Saray’da sel: 5 ölü

Tekirdağ'ın Saray ilçesinde etkili olan kuvvetli sağanak yağış su baskınlarına ve hasara neden oldu. Selde kaybolan 5 kişinin cesedine ulaşıldı. Kente özellikle Saray ilçesine bağlı köylerde etkili olan sağanak yağış, birçok ev ve çiftliğin su altında kalmasına neden oldu. Güngörmez köyü mevkinde bulunan ve su altında kalan bir hayvan çiftliğinde çalışan Fatih Çakar, eşi Handan Çakar ile çocukları Büşra, Berna ve Afra Çakar selde kayboldu.

Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Sualtı timi ve diğer arama kurtarma  ekiplerinin yürüttüğü çalışmada önce ailenin kız çocuğu Afra Çakar'ın cesedine ulaşıldı. Daha sonra Büşra Çakar ve anne Handan Çakar'ın cesetleri, evlerinden 3 kilometre mesafede ilçe merkezine yaklaşık 100 metre uzaklıktaki Galata Deresi'nde bulundu. Diğer aile fertlerinden Fatih Çakar ve Berna Çakar'ın aranmasına devam ediliyor. Bu arada aramalar sırasında iki kişinin daha cesedine ulaşıldı ve toplamda sel nedeniyle can kaybı 5'e ulaştı.

Öte yandan yağış nedeniyle 20'den fazla ev hasar gördü. Bahçeköy-Saray yolunda 2 köprü yıkıldı. Sel sularına kapılan 50 kadar hayvan da telef oldu.

Ergenekon duruşmasını su bastı

İstanbul’da etkili olan yağış, Ergenekon davasının görüldüğü Silivri Cezaevi’ni de vurdu. Duruşma salonunu su bastı, kafetaryanın çatısı çöktü. Duruşmaya ara verildi. Silivri'de etkili olan sağanak yağış, Ergenekon davasının görüldüğü Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonu da etkiledi. Duruşma görülürken şiddetli yağışın ardından elektrik sisteminin su alması nedeniyle alarm çalmaya başladı. Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, bunun üzerine alarm susturuluncaya kadar duruşmaya ara verdi.

Silivri ve Çatalca sular altında

İstanbul'da etkili olan sağanak yağış nedeniyle Silivri ve Çatalca'da birçok ev ve işyeri su altında kaldı. Bir kişi yaşamını yitirken, insanlar evlerinde mahsur kaldı. Dün geceden itibaren yağan sağanak yağmur, Silivri'de Merkez Mahallesi, Kumburgaz, Yeni Mahalle, Selimpaşa, Denizkent, Başkent, Basınkent, Koyukent ve Kıyıkent sitelerini etkiledi. Evlerini su basan bazı vatandaşlar kendi imkanları ile suyu tahliye etmeye çalışırken, bazıları da sel tehlikesine karşı eşyalarını kamyonlara yükleyerek evlerini boşalttı.

Selimpaşa TEM Otoyolu bağlantı yolunun en çukur bölümü, şiddetli yağış nedeniyle yakınından çeken derenin taşması sonucu sular altında kaldı. Yolun bir bölümü çökerken, derenin taşmasıyla oluşan sel suları yolun karşı tarafında bulunan evlere doğru aktı ve evleri yer yer bir metreye varan sularla doldurdu.



Helikopter ağaçtan insanları kurtardı

Evlerinde mahsur kalan vatandaşlardan bazıları balkon ve çatılara çıkarak, bazıları da ağaçlara tırmanarak sel sularından korunmaya çalıştı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve 1. Ordu Komutanlığı'na bağlı birer helikopter de mahsur kalan vatandaşları çatılardan, balkonlardan ve ağaçlardan kurtardı. Evlerinde mahsur kalanları kurtarmak için İstanbul İtfaiyesi ve Silivri Belediyesi'ne bağlı ekiplerce de çalışmalar yürütülüyor. Sivil Savunma ekipleri de evlerinde mahsur kalanları botlarla kurtarıyor. Görgü tanıkları, denizle sel sularının birleşmesi sonucu 20-30 metre genişliğindeki kumsalın da sular altında kaldığını, çok sayıda aracın da sel sularıyla denize sürüklendiğini kaydetti.

Bu arada, arama çalışmaları sırasında kaybolan bir kişinin cesedine ulaşıldı.

Bölgede E-5 Karayolu ve TEM Otoyolu, geliş ve gidiş olmak üzere bir süre trafiğe kapandı.

Çatalca'da durum

Kuvvetli yağış Çatalca'da da etkili oldu. Ferhatpaşa Mahallesi, Kaleiçi Mahallesi, Elbasan Köyü, Muratbey Belediyesi, Gökçeali Köyü, Subaşı Köyü, İzzettin Köyü ve İnceğiz Köyü yağmurdan etkilendi. Çatalca Devlet Hastanesi'nin bazı polikliniklerini su basarken, önündeki yollarda da su göletleri oluştu. Çatalca merkezindeki Seyfi Demirsoy Caddesi'nde bazı evler su baskınından zarar gördü, bazı araçlarda da hasar oluştu. Çatalca'ya bağlı Gökçeali Köyü'nde sular altında kalan bir köprü kullanılamaz hale geldi.

Silivri ve Çatalca'daki sel bölgesinde itfaiye 170 personel, 47 araç, 24 bot, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü 65 personel, 33 araç, İSKİ 51 personel, 29 araç, Belediye Arama Kurtarma Birliği 10 personel, 2 bot ile kurtarma ve tahliye çalışmalarını sürdürüyor.

İstanbul'da 100'ün üzerinde evi su bastı

Trakya'da gece boyu devam eden sağanak yağış, İstanbul'da da etkili olmaya başladı. Meteoroloji yetkilileri, su baskınlarına karşı vatandaşları uyardı. TEM otoyolu da Edirne istikametinde ulaşıma kapandı. Silivri, Çatalca ve Büyükçekmece'de sabah saatlerinde etkisini artıran sağanak yağış nedeniyle yollarda su birikintisi oluştu. Araçlar yollarda ilerlemekte güçlük çekti. Küçükçekmece, Avcılar ve Bahçelievler'de de yağmur etkisini artırmaya başladı. Yağmura yakalanan vatandaşlar da köprü altlarında ve otobüs duraklarına sığınarak yağmurdan korunmaya çalıştı.

İstanbul'da etkili olan sağanak yağış nedeniyle, 100'ün üzerinde ev ve iş yerini su bastı. Dün akşam saatlerinden itibaren kentte etkisini artıran ve gece boyunca da devam eden sağanak yağış, Silivri, Çatalca, Küçükçekmece, Avcılar, Kartal, Pendik ve Tuzla'da etkili oldu. Silivri ve Çatalca'da su baskını nedeniyle evlerinde mahsur kalan vatandaşlar, itfaiye ekiplerince çıkarıldı. Ev ve iş yerlerine dolan sular ise itfaiye ve İSKİ ekiplerince tahliye ediliyor.

Bu arada, Çatalca Devlet Hastanesi'nin polikliniklerini de su bastığı, itfaiye ve orman bölge müdürlüğü ekiplerince suyun tahliye edilmeye çalışıldığı belirtildi. Bu arada, Pendik Esenler Mahallesi Yayalar Caddesi Lale Sokak'taki 5 katlı bir binanın çatı katına yıldırım düşmesi sonucu yangın çıktı. Yangın, olay yerine gelen itfaiye görevlilerince diğer katlara sıçramadan söndürüldü. Meteoroloji yetkilileri, su baskınlarına karşı vatandaşları uyardı.

Bandırma'da hayat durdu

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde etkili olan şiddetli yağış nedeniyle birçok bölgede elektriklerin kesildiği bildirildi. Bandırma Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Mirza, yaptığı açıklamada, sabah saatlerinde başlayan yağmurun, öğleden sonra şiddetini artırdığını söyledi. Yağış nedeniyle birçok ev ve iş yerini su bastığını ifade eden Mirza, bu gelişmeler üzerine belediye bünyesinde kriz masası oluşturduklarını ve çalışmalara başladıklarını anlattı.

İlk olarak, yağmurun taşıdıklarıyla tıkanan rögar kapaklarının açılması için ekiplerin çalışma yaptığını dile getiren Mirza, ''Metrekareye düşen yağış miktarı 45 litreyi geçti. Yağışın devam etmesi ve su baskınlarının artması durumunda ilçedeki kamu kurum ve kuruluşlarına itfaiye ve vidanjör desteğinde bulunacağız'' dedi. Mirza, ilçenin büyük bölümünde elektrik kesintisi yaşandığını belirterek, sorunların çözülmesi için ilgili kuruluşlarla çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Öte yandan, Bandırma Belediyesine ait hal binasının birinci katındaki dükkanların sular altında kaldığı bildirildi. Yağışın, ilçe merkezinde trafiği olumsuz etkilediği, ulaşımın kontrollü olarak sağlanmaya çalışıldığı kaydedildi.

Yazlıkçılar kabusu yaşadı, araçlar denize sürüklendi

İstanbul'da etkili olan şiddetli yağışla birlikte Selimpaşa'da yüzlerce araç sel sularına kapılarak denize sürüklendi. Selimpaşa sahilinde araç pazarını andıran görüntüler yaşanırken, balık adamlar kayıp çift ve 1 yaşındaki bebeği arıyor. Şiddetli yağışlar, Selimpaşa'da ortalığı adeta savaş alanına çevirdi. Sağanak yağışla birlikte Selimpaşa E-5 Karayolu'nun hemen kenarında bulunan Erseven Sitesi sular altında kaldı. Site ve çevresinde bulunan yüzlerce araç ise, sel sularına kapılarak Marmara Denizi'ne sürüklendi. Selimpaşa sahilinde denizin üzerinde yüzen yaklaşık 300 araç ilginç bir görüntü oluşturdu. Sahile inen görgü şahitleri, araçlardan birinde aile olduğunu ifade etti. Vatandaşların söylemleri üzerine bölgeye sevk edilen balık adamlar, çift ile 1 yaşındaki bebeklerini bulmak için çalışma başlattı.

Öte yandan, çok sayıda binanın giriş ve bodrum katı sular altında kaldı. Aralarında bebek ve yaşlıların da bulunduğu mahsur kalanlar, kepçelerle kurtarıldı. Kurtarılan vatandaşlar, güvenli bölgelere gönderildi.