Trakya'da Heyecanlandıran Arkeolojik Keşif!



Beksaç, yaptığı açıklamada, yüzey araştırmalarında  ilginç sonuçların ortaya çıktığını, Enez'in dağlık bölgesinde "labris" olarak  bilinen çifte balta sembolünün bir kayadan oyma anıt üzerinde teşhis etme olanağı  bulduklarını söyledi.

Bu sembolün, yerli halkın "fırınkaya" adını verdiği erken dönemlerde  Trakların kremasyon kültleriyle ilintisi olan bir anıt tipi üzerinde görüldüğünü  belirten Beksaç, "Çifte balta sembolü, Doğu Trakya'da ilk defa karşımıza çıkan  bir sembol. Sembolün üstünde yer aldığı anıt da muhtemelen milattan önce ilk bin  yıl içinde kullanılmış olduğunu tahmin ettiğimiz bir anıt tipi" diye konuştu.

"Trakya'da ilk defa tespit edildi"

Beksaç, çifte balta sembolünün Doğu Trakya'da ilk defa tespit edilen  bir sembol olduğunu, 3 tane olduğunu tahmin ettikleri sembollerden ikisinin  defineci faaliyetleri ve diğer nedenlerle tahrip edildiğini düşündüklerini  vurguladı.

Bulgaristan'da benzerleri bulunan sembolü Trakya'da tespit etmiş  olmanın kendilerini çok şaşırttığını ifade eden Beksaç, şöyle konuştu:

"Tarihi kayıtlarda adına rastladığımız ve bugün için Trakya'nın kayıp  kentlerinden biri olan Absinthis yerleşmesinin de yayılım alanlarını bulduğumuzu  tahmin ediyoruz. Çünkü Trakların kentleri diğer Yunan kentleri gibi değildir.  Kutsal alanların hakim olduğu yerleşme tipleridir. Bunun dışında aynı bölgede bir  başka Trak kalesinin varlığı söz konusuydu ve bununla Trakya'nın kayıp  kentlerinden birinin de ortaya çıktığı kanısındayız."

Beksaç, labris sembolünün ortaya çıkmış olmasının, buradaki bağımsız,  güçlü bir devletin ve güçlü bir varlığın simgesi olduğunu belirtti. Labrisin genelde bronz çağında yaşamış olan toplulukların pek çoğu  için önemli olduğunu aktaran Beksaç, şöyle devam etti:

"Labris, Girit'ten Orta Avrupa'ya kadar yaygın alanda karşımıza çıkan bir sembol. Genellikle ana tanrıça kültleriyle yakından ilişkisi var. Traklarda  bir hakimiyet sembolü, rahip kralların sembolü, çift yönüyle birlikte geçmiş ve  geleceğin, ölüm ve ölüm ötesinin sembolü olarak kabul ediliyor ama kutsal  niteliğinin yanında, politik olarak da kullanılan bir sembol olarak karşımıza  çıkıyor. Hatta bazı kayıtlar, Demir Çağı Avrupa toplulukları savaşa gittiklerinde  bu tip labris sembollerini bir sancak olarak kullandıklarını göstermektedir."

"Koruma altına alınmalı"

Beksaç, labrisin bulunduğu alanın tescillenerek koruma altına alınması  gerektiğini söyledi. Böyle güçlü bir sembolün varlığının Trakya'daki kabilelerin  de ne kadar güçlü olduğunun göstergesi olduğunu belirten Beksaş, şunları  kaydetti:

"Alanın hem defincilere karşı hem bölgede bulunan maden şirketlerine  karşı korunması, bizim de komşu ülkelerde olduğu gibi kutsal Trak vadilerimizi  turizme kazandırmamız açısından büyük önem taşımaktadır. Bu labris sembolünün  bulunduğu kutsal anıt gerçekten dünya üzerindeki büyük anıtlar arasında yer  alması gereken bir anıt tipi. Traklar dünya üzerinde yaşayan en büyük ve dünya  tarihine en büyük katkıyı yapmış olan uluslardan birisidir.  Özellikle dini ve  felsefi açıdan Yunanlıları yönlendiren, etkileyen bir kültür olduğunu biliyoruz."