Çernobil’in Karadeniz’e Etkisi 19 Yıl Sonra Araştırılıyor

Sağlık Bakanlığı, Türkiye’nin kanser haritasını çıkarmak için geniş çaplı bir çalışma başlattı. Atom Enerjisi Kurumu ve üniversitelerle birlikte yürütülen ‘Kanser Risk Çalışması’ sonucunda, 19 yıl önce meydana gelen Çernobil kazasının Karadeniz’deki etkisi tespit edilecek.

Bölgede 50 bin hanede anket çalışması yapılarak kanser türleri ve nedenleri ortaya çıkarılacak. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer, Türkiye’deki kanser artış oranının yüzde 6 olduğunu söyledi. Bugüne kadar Karadeniz Bölgesi’nde kanser artışını gösteren bilimsel bir araştırmanın yapılmadığını kaydeden Tuncer, “Çernobil’den sonra insanlar Karadeniz’de kanserin arttığını düşünüyor. Çernobil’in neden olduğu tiroid kanseri ile ilgili her türlü veriyi tespit edeceğiz. Çernobil’le ilişkisini tespit etmek için bölgede son 20 yılda ortaya çıkan bütün kanser türlerinin örneklerini toplayacağız.” dedi.

3 ay önce başlayan araştırmada bugüne kadar 200 kanser örneğinin toplandığını anlatan Tuncer, örneklerin analizlerinin yapılacağını aktardı. Anket çalışmasında görev alacakların eğitildiğini belirten daire başkanı, bütün kanser vakalarının kaydedilerek sayısal verilerin ortaya çıkarılacağını bildirdi. Tuncer, araştırmanın bugüne kadarki en geniş hane halkı çalışması olduğuna değinerek, “Çernobil’den en fazla etkilendiğini düşündüğümüz bölgelerde ve Isparta Eğirdir’de çalışacağız. Eğer Eğirdir ile Karadeniz arasındaki kanser oranları artı bir fark gösterirse, bu çok ciddi olacak bizim için.” diye konuştu. Karadeniz’de en çok rastlanan tiroid kanserine Çernobil’in etkisinin olup olmadığını ortaya çıkaracaklarını dile getiren Tuncer, sonuçların 2006’nın ilk aylarında açıklanacağını bildirdi. Araştırma, diğer bölgelerde de yapılacak.

En büyük nükleer kaza
26 Nisan 1986’da Çernobil santralının dördüncü ünitesinde yapılan bir deney sırasında meydana gelen kaza, yüzyılın en büyük nükleer faciası olarak tarihe geçti. Kazada 31 kişi hayatını kaybetti. Ancak radyoaktif maddeler uzun yıllar içinde etkisini gösterdiği için faciadan tam olarak kaç kişinin etkilendiği bilinmiyor. Kazanın ardından Doğu Karadeniz’de kanser vakaları artış gösterdi. Bölgede kadınlarda en çok meme, erkeklerde ise akciğer kanserine rastlanıyor. Son yıllarda kan kanserlerinde de artış saptandı. Sağlık Bakanlığı Ulusal Kanser Danışma Kurulu, kanser vakalarının Çernobil’le ilgili olduğunu söylemenin zor olduğunu, ancak geniş çaplı araştırma yapılmasını önermişti.