Travertenlere Otomasyonla Su Verilecek



UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Pamukkale'de travertenlerin oluşumunu sağlayan su, kuraklık sebebiyle azaldı. Bunun üzerine Denizli İl Özel İdaresi, travertenlerin kararmaması için yeni tedbirler almaya başladı. 'Pamukkale Su Dağıtım ve Otomasyon' projesiyle travertenlere verilecek su, bilgisayarla kontrol edilecek. Proje çerçevesinde, 40 yıldır su verilemeyen Pamukkale eteklerindeki Karayelek sırtı olarak bilinen yerlere de akış sağlanarak beyazlaştırılacak.

Pamukkale İşletme Müdürü Nevzat Sallıo, eskiden travertenlere saniyede 400 litre debili su aktığını, son birkaç yılda bu miktarın 260 litreye kadar düştüğünü söyleyerek, kanal kapakları ve pompaların merkezden yönetilmesini ve ana hatlardaki debilerin ölçülmesini sağlayacak otomasyon sistemi (SCADA)'nin kurulduğunu aktarıyor.

Denizli İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Oklu da Pamukkale'nin alt kısımlarında bulunan yoğun bitki örtüsünün travertenleri kararttığına dikkat çekiyor. Proje kapsamında Pamukkale'deki traverten kanalları dolduğu için 40 yıldır su gitmeyen Karayelek sırtına su götürülebileceğini kaydeden Oklu, "Pamukkale'nin her yerinde devamlı ve bol su olması mümkün değil. Su devamlı salınırsa, travertenler yosunlanıp renk değişimi oluyor. Üç gün su bırakılıyor, bir hafta da kuruyup beyazlaşması için bekleniyor." diyor. Denizli Valisi Hasan Canpolat da projelerin tamamlanmasından sonra Pamukkale'nin altında bulunan bölgelerin de Kocaçukur'la birleşerek travertenleşeceğini söylüyor.